Borstkanker beter opgespoord door MRI

Getty Images

ROTTERDAM - De overlevingskans van vrouwen bij wie borstkanker vaak in de familie voorkomt, stijgt als zij worden gescreend met MRI. Deze scanner ontdekt ruim twee keer zo veel tumoren als een röntgenapparaat en traceert de tumoren in een vroeg stadium.

Door vroege ontdekking kan in veel gevallen worden voorkomen dat de kanker uitzaait. Dit blijkt uit een grote Nederlandse studie van zes academische instellingen en kankercentra, onder leiding van het Erasmus Medisch Centrum.

De onderzoekers hebben gekeken wat de beste manier is om tumoren op te sporen bij verschillende risicogroepen en welk soort onderzoek op de langetermijn het beste resultaat geeft.

Beter dan mammografie

De MRI blijkt tumoren bij alle mensen beter te ontdekken dan de mammografie. De MRI-scan bracht gemiddeld 77 procent van de tumoren in beeld, terwijl met de mammografie slechts 35 procent zichtbaar werd.

Patiënten leven langer als kanker beter wordt opgespoord. Zes jaar na de diagnose was 93 procent van de mensen bij wie een tumor was gevonden nog in leven. Dat percentage ligt bijna 20 procent hoger dan in studies waarbij mensen niet werden gescreend met MRI.

Erfelijk
Ook zaaide de kanker zich in de MRI-groep veel minder vaak uit. De onderzoekers stellen voor dat mensen die erfelijk zijn belast voortaan jaarlijks met MRI worden gescreend.

Voor het onderzoek zijn 2157 vrouwen onderzocht met een verhoogd risico op borstkanker. Het is de grootste studie naar borstkanker die ooit op het gebied van de radiologie is gedaan.

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC