Erasmus MC doet proef met 'thuischemo'

Getty Images

Het Erasmus MC in Rotterdam is begonnen met een proef waarbij kankerpatiënten thuis hun chemobehandeling kunnen krijgen. Nu brengen veelal ernstig zieke patiënten veel tijd door in het ziekenhuis omdat ze over een langere periode meerdere chemokuren moeten ondergaan.

Aan de pilot zullen in 2015 zo'n 20 patiënten met Multipel Myeloom meedoen. Gedurende het behandeltraject zullen ze bijgestaan worden door speciale verpleegkundigen. Regelmatig zal ze gevraagd worden hoe zij de behandeling ervaren.

Mensen met een Multipel Myeloom hebben een kwaadaardige woekering van plasmacellen, meestal in het beenmerg. Jaarlijks krijgen in Nederland zo'n 750, vaak oudere mensen de diagnose. De ziekte wordt behandeld met chemokuren waarvoor patiënten tot circa 50 keer per jaar naar het ziekenhuis moeten komen.

Minder belastend

Een behandeling thuis betekent niet alleen dat patiënten in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven, maar ook dat ze een reis wordt bespaard en dat ze minder vaak een beroep hoeven te doen op naasten om hen te begeleiden tijdens het bezoek aan het ziekenhuis. 'Dit maakt de behandeling minder belastend', zegt Annemiek Broijl, internist-hematoloog bij het Erasmus MC.

De verwachting is dat patiënten zullen vinden dat hun kwaliteit van leven toeneemt door de thuistoedieningen. Bij een positief resultaat zullen in de toekomst ook patiënten met andere vormen van kanker van de thuisbehandeling gebruik kunnen maken.

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC