'Zonnebrandcrème voorkomt geen huidkanker'

Getty Images

Alleen zonnebrandcrème beschermt niet genoeg om maligne melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, te voorkomen. Dat suggereert Brits onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De onderzoekers van de University of Manchester onderzochten de effecten van UV-straling op de huid van muizen. Al langer is bekend dat UV-straling een risicofactor is voor het ontwikkelen van een melanoom, maar tot nu toe was het moleculaire mechanisme waarbij UV-straling DNA-materiaal beschadigt onduidelijk.

p53 gen

In dit onderzoek werd gekeken naar de rol van zonnebrandcrème in het voorkomen van een melanoom. Zo ontdekten ze dat UV-straling een bepaald gen, het gen p53, beschadigt. Doorgaans beschermt dit gen tegen DNA-schade. Zonnebrandcrème bleek wel de hoeveelheid schade aan het DNA te verminderen en de ontwikkeling van een melanoom te vertragen. Maar huidkanker voorkomen doen zonnebrandcrèmes dus zeker niet.

Volgens Julie Sharp, hoofd van Cancer Research UK, denken mensen dat ze langer in de zon kunnen blijven zitten als ze eenmaal ingesmeerd zijn. 'Dit onderzoek laat zien dat je niet alleen op zonnebrandcrème kan vertrouwen om je huid te beschermen', aldus Sharp. 'Het is van groot belang gezonde zongewoontes aan te leren en zonverbranding te voorkomen. Zonverbranding is een duidelijk signaal van schade aan het DNA en uiteindelijk kan dit huidkanker veroorzaken.'

Huidkanker is een veel voorkomende vorm van kanker in Nederland. Als alle vormen van huidkanker worden samengenomen, is het zelfs de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.

Auteur 
Bron 
  • BBC