Waterpokken

Kinderziekte met vlekjes, blaasjes en korstjes

Getty Images

Waterpokken is een besmettelijke kinderziekte met over het hele lichaam vlekjes, blaasjes en korstjes. De ziekte wordt door een virus veroorzaakt en overgedragen bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht. Waterpokken is heel besmettelijk, al voordat de vlekjes ontstaan. De incubatietijd bedraagt twee tot drie weken.

Waterpokken begint met een beeld dat lijkt op verkoudheid. In het begin is de lichaamstemperatuur licht verhoogd. Vrijwel meteen daarna verschijnen er kleine rode vlekjes, die snel veranderen in blaasjes. Voordat de blaasjes stuk gaan, zien ze er een beetje uit als waterdruppeltjes. De blaasjes gaan snel stuk. Hierna is het even een open wondje en komt er korstje op. Het kenmerk van waterpokken is dat er verschillende vlekjes, blaasjes en korstjes naast elkaar voorkomen. Vervelend is dat het heel erg kan jeuken. Waterpokken komt vooral voor op de romp en later op het hoofd in het gelaat, maar ook op de hoofdhuid tussen de haren.

Is waterpokken besmettelijk?

Waterpokken is erg besmettelijk en al vanaf twee dagen voor het verschijnen van de vlekjes en blaasjes. Het blijft besmettelijk tot het laatste blaasje is ingedroogd. Als een kind dat nog geen waterpokken heeft gehad in contact komt met een kind dat besmettelijk is, krijgt het de ziekte waarschijnlijk ook.

Zwangerschap en waterpokken

Ben je zwanger en heeft je kind waterpokken? Als je zelf ooit waterpokken hebt gehad of gevaccineerd bent, dan hebben de waterpokken geen gevolgen voor het ongeboren kind. Ben je zwanger en heb je nooit de waterpokken gehad en er ook niet tegen ingeënt? Neem dan contact op met je huisarts. Waterpokken kan bij zwangeren ernstig verlopen. Zo is er een verhoogde kans op het krijgen van een ernstige longontsteking. Hoe verder de zwangerschap is gevorderd, hoe groter de kans op complicaties.

Oorzaken

Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. Na het doormaken van de ziekte blijf je tegen de ziekte beschermd. Een tweede keer waterpokken krijgen, is zeer zeldzaam. Het virus blijft wel achter in het lichaam. Jaren later kan het zich dan als gordelroos (herpes zoster) presenteren. Wanneer waterpokken op heel jonge leeftijd wordt doorgemaakt is het wel mogelijk om de ziekte nog een keer te krijgen. Dit komt omdat het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is.

Behandeling

Er is geen behandeling voor waterpokken. In de meeste gevallen zijn kinderen binnen tien dagen genezen. Tegen de jeuk kan een beetje mentholpoeder helpen. Over het algemeen is het niet nodig om contact op te nemen met een arts. Dit is wel nodig als je kind jonger is dan drie maanden of steeds braakt, suf is, te weinig drinkt, benauwd wordt of heel snel gaat ademen of als de koorts na drie dagen niet weggaat. Neem ook contact op met je huisarts als je kind blijft huilen of gaat kreunen.

Dit artikel is goedgekeurd door Herman van Tinteren, kinderarts, niet praktiserend. Hij werkte 33 jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi.
 

Auteur