Wat te doen bij een koortslip?

10 tips om blaasjes te voorkomen en genezen

Getty Images

Voor sommige mensen is het een maandelijks terugkerend ritueel, anderen hebben nooit last van een koortslip. De blaasjes zijn pijnlijk en heel besmettelijk. Als je een koortslip voelt aankomen, kun je er met verschillende middeltjes voor zorgen dat hij zo snel mogelijk weer verdwijnt. Er zijn ook crèmes die de symptomen kunnen verlichten.

1. Geef je verkoudheid niet de schuld

Van een verkoudheid krijg je geen koortsblaasjes. Ze worden veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Meer dan 90 procent van de bevolking is drager van dit virus. Heb je het eenmaal opgelopen, dan blijft het voor altijd in je lichaam.

2. Ontspan!

De meeste tijd is het HSV-1-virus niet actief. Het sluimert, verstopt in zenuwknopen in je huid. Het virus wordt onder bepaalde omstandigheden wakker. Zonlicht, koorts, menstruatie, maar ook stress zijn van die omstandigheden. Sommige mensen krijgen twee keer per jaar een koortslip, voor anderen is het een maandelijks terugkerende ergernis.

3. Verwar aften niet met koortslip 

De naam zegt het al: een koortslip zit meestal op je lip. Aften zijn zweertjes die zich overal in je mondholte kunnen nestelen. Aften hebben niets met het HPV-1-virus te maken. Het is niet bekend wat hun oorzaak is.

4. Voorkom besmetting

Je hebt kans op besmetting vanaf ongeveer drie dagen voor het ontstaan van de blaasjes tot het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd. Het vocht in de blaasjes is erg besmettelijk, want daar zit het virus in. Pas als de blaasjes helemaal zijn opgedroogd, kan er geen virus meer worden overgedragen.

Je kunt iemand besmetten door bijvoorbeeld zoenen, knuffelen, seksueel contact of andere aanrakingen. Overdracht kan ook plaatsvinden via spullen die in aanraking komen met de koortslip, zoals lippenstift.

5. Verlicht de pijn

Sommige mensen vinden warme of koude kompressen verlichtend. Ook smeersels die je bij de drogist of apotheek kunt kopen kunnen het branderige gevoel verminderen.

6. Gebruik een crème

Een koortslip geneest vanzelf. Een antivirale crème kan de tijd die de blaasjes nodig hebben om te helen verkorten. Breng de crème aan zodra je een koortslip voelt aankomen, anders heeft het geen zin meer.  

Middelen met zinksulfaat en zinkoxide werken licht samentrekkend en beschermend. Ze bevorderen het indrogen van de blaasjes en bestrijden de jeuk en pijn. Middelen met aciclovir remmen de groei van het virus, maar deze werken niet bij iedereen.

7. Raak de blaasjes niet aan

Het komt niet vaak voor, maar je kunt het virus verspreiden naar andere delen van je lichaam. Bijvoorbeeld als je eerst de koortslip aanraakt en daarna een wondje of slijmvliezen. Deze vorm van besmetting kun je voorkomen door van je koortslip af te blijven en regelmatig je handen te wassen.

8. Pas op bij de ogen

De slijmvliezen van de ogen kunnen ontsteken als ze in aanraking komen met het virus. De meest voorkomende oogontsteking als gevolg van het HSV-1-virus is een ontsteking aan het hoornvlies. Het oog wordt dan rood en gevoelig. Vaak wordt zo'n oogontsteking behandeld met antivirale oogmedicatie in de vorm van druppels of een zalf. Hiervoor kun je terecht bij de huisarts.

9. Knuffel baby's niet

Een koortslip is in principe ongevaarlijk, maar baby’s kunnen er ernstig ziek van worden omdat hun afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Pasgeboren baby’s kun je het beste niet knuffelen als je een koortslip hebt.

Geef je borstvoeding? Wees dan heel voorzichtig! Controleer je tepels en je tepelhof op blaasjes. Als je borst blaasjes heeft, kun je beter geen borstvoeding geven. Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

10. Voorkom uitbraak

Een koortslip kun je niet helemaal voorkomen. Je kunt je kans op een koortslip wel verkleinen door de zon te vermijden en je weerstand op peil te houden. Als je weet wat jouw koortslip uitlokt, kun je daar rekening mee houden.

Bron 
  • WebMD
  • Oogartsen
  • Huidziekten