Net getest: ASICS 33

Natural running hardloopschoenen

Getty Images

Vanuit de gedachte dat de mens geboren is om te rennen, kiezen steeds meer lopers voor minimalistische schoenen of zelfs op blote voeten lopen. Het zou je looptechniek verbeteren en de kans op blessures verkleinen. Aansluitend op deze trend lanceert ASICS de 33 lijn: hardloopschoenen gericht op 'natural running'. GezondheidsNet probeerde ze uit.

Wat zijn het?

ASICS 33 is vernoemd naar de 33 gewrichten die in elke voet zitten. Het is een serie lichtgewicht hardloopschoenen die ondersteuning geeft, maar een minder gestructureerd ontwerp heeft. Daardoor werken de schoenen samen met alle 33 gewrichten van de voet en zou je loopervaring natuurlijker zijn.

In de schoenen zijn allerlei noviteiten verwerkt die je natuurlijke stapbeweging verbeteren. Onderdelen in de zool bootsen de functie na van de peesplaat in je voet die je looppas stuurt. Hierdoor krijg je als het ware een zetje naar voren voordat je je afzet en ga je energieker en efficiënter lopen. Een laag gel in de tussenzool beschermt je voeten. Daarnaast zitten er diepe, buigzame groeven in de schoenen, waardoor ze extra soepel zijn en je natuurlijke voetafwikkeling volgen.  De hielen zijn niet stug, maar gemaakt van een 'memory foam' dat zich naar jouw hielen vormt.  

Alle hardloopschoenen van ASICS bevatten demping, waardoor ze comfortabel aanvoelen. Dat geldt ook voor de 33-serie. Het zijn dus geen zogenaamde minimalistische schoenen. De schoenen zijn ideaal als je een nieuw ingrediënt aan je looptraining wilt toevoegen. Je kunt ze bijvoorbeeld dragen ter afwisseling van je 'gewone' loopschoenen.

Hoe lopen ze?

Het vertrekpunt voor het eerste testrondje was de ASICS flagshipstore in Amsterdam, een walhalla voor sporters. Je vindt er een grote collectie sportkleding- en schoenen. Daarnaast kun je er deskundig advies krijgen over je voeten, looppatroon en de schoenen die daar bij passen. Dit kost een half uur en twintig euro, maar dat bedrag krijg je als korting terug bij een aankoop in de winkel. In het hart van de winkel staat het running lab: twee verdiepingen gevuld met geavanceerde apparatuur waarmee de beenspieren, fitheid en lichaamsbouw geanalyseerd kunnen worden. Professionele atleten uit heel Europa komen naar dit lab om zich door te laten meten.

Vanuit de winkel loop je zo het Vondelpark in, een prima locatie om de schoenen te testen. Normaal loop ik op een andere serie schoenen van hetzelfde merk, de Nimbus. Ik was dan ook benieuwd of deze net zo comfortabel zouden zijn. Aan nieuwe schoenen moet ik altijd even wennen en ik ben gevoelig voor blaren.

De pasvorm van de schoenen lijkt op mijn eigen ASICS, dus ze zaten meteen goed. Bij het rennen merkte ik wel meteen verschil. Omdat ze een lagere hak en wat minder demping hebben, had ik het idee dat ik plat op de grond aan het stampen was. Op advies van de ASICS-medewerker die met mij meeliep, loste ik dit op door wat meer op de voorvoet dan op de hak te landen. En zo rende ik meteen heerlijk door het park. Na een minuut of tien, kreeg ik behoorlijk warme voeten en voelde ik dat mijn beenspieren extra aan het werk gezet werden. Ook de volgende dag werd ik beloond met net iets meer spierpijn dan anders.

Conclusie

Inmiddels wissel ik mijn gewone schoenen af met de natural running-schoenen. Bij lange duurlopen heb ik het gevoel dat ik de demping van mijn oude schoenen nog nodig heb om soepel te blijven rennen. Voor wat kortere afstanden of intervaltraining zijn de ASICS 33 wel heel geschikt. De schoenen dwingen je om meer op je techniek te letten en laten je net wat harder zwoegen op je kilometers. Hopelijk betaalt deze extra training zich terug als je weer op je gewone schoenen loopt.

Daarnaast vind ik het erg handig om een tweede paar te hebben voor als het eerste na een regenbui nog niet droog is. De aanschaf van een extra paar betaalt zich vanzelf weer terug omdat je schoenen twee keer zo lang meegaan.