10 vragen over neuspoliepen

Regelmatig een verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak

Getty Images

Poliepen zijn zwellingen van het slijmvlies. In grootte variëren ze van speldenknop tot een golfbal van enkele centimeters. Wat is eraan te doen?

1. Wat zijn neuspoliepen?

“Goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies, gevuld met snot en ontstekingscellen. Meestal ontstaan ze in de neusbijholten, die tussen de neus en de ogen zitten.”

2. Hoe komen ze van daaruit in de neus terecht?

“De poliepen zakken uit de bijholten als een soort slijmvlieszakje naar beneden, in de neus.”

3. En dan raakt de boel verstopt?

“Precies. De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig een verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. Soms hebben patiënten ook hoofdpijn met een vol gevoel en snot in het hoofd. Vaak worden de klachten erger bij liggen.”

4. Hebben veel mensen last van neuspoliepen?

“Naar schatting zo’n 2,5 procent van alle ­volwassenen. De piek aan klachten ligt ­tussen de 40 en 50 jaar. Daarna worden de problemen vaak minder. Waarom weten we niet precies.”

5. Hoe kom je eraan?

“Lang was de overtuiging dat poliepen werden veroorzaakt door een allergie, maar dat blijkt niet het geval. Wel maakt een allergie de klachten van mensen met neuspoliepen vaak erger. Hetzelfde geldt voor patiënten met astma en een intolerantie voor een bepaalde groep pijnstillers, zogenaamde NSAID’s. Poliepen zijn bij deze groep ­hardnekkiger en komen na behandeling sneller terug. Verder speelt anatomie een rol. Als je van nature heel smalle gangetjes en holtes in je neus hebt, raakt de boel eerder geblokkeerd.”

6. Kunnen neuspoliepen gevaarlijk zijn?

“Poliepen zitten bijna altijd aan beide kanten van de neus. In dat geval is het zeer zeldzaam dat ze kwaadaardig zijn. Dat risico is groter als een poliep een afwijkend uiterlijk heeft en/of maar eenzijdig voorkomt. Dan is het belangrijk om een specialist er een hapje uit te laten nemen en hem het weefsel te laten onderzoeken op eventuele kwaadaardige cellen.”

7. Wat kun je eraan doen?

“Corticosteroïden (ontstekingsremmers) laten de poliepen krimpen en verminderen de klachten. Ze worden in een zoutoplossing gemengd of met een neusspray gegeven. Uit onderzoek blijkt dat de zoutoplossing het beste werkt, omdat die de neus meteen schoonhoudt. Zo nodig wordt de lokale behandeling aangevuld met een korte ‘stootkuur’ in de vorm van tabletten, bijvoorbeeld met prednison. In geval van groen snot worden soms antibiotica gegeven.”

8. En als dat onvoldoende helpt?

“Dan is een operatie een optie. Bij een neusbijholteoperatie haalt een chirurg onder plaatselijke of algehele verdoving alle poliepen weg, dus ook die in de bijholten. Dat verkleint de kans dat ze terugkomen.”

9. Ben je er daarna dan voorgoed vanaf?

“Helaas niet altijd. Vandaar dat patiënten na een operatie medicijnen blijven gebruiken. Soms hebben ze ook meerdere operaties nodig.”

10. Tot slot: hoe zit het met poliepen op de stemband?

“Dat is iets totaal anders: een verdikking, knobbeltje of kwaadaardigheid, bijvoorbeeld door roken, drinken, overbelasting van je stem of door een virus. Die heet een poliep omdat hij min of meer dezelfde vorm heeft, maar verder heeft die niets met neuspoliepen te maken.”

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van KNO-arts dr. Gwijde Adriaensen, werkzaam in het AMC Amsterdam, gespecialiseerd in aandoeningen aan de neus, neusbijholten en de schedelbasis.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine