Grootste mazelenepidemie in Europa in 10 jaar

Getty Images

Europa kent de grootste mazelenuitbraak sinds tien jaar. Meer dan 41.000 kinderen en volwassenen zijn in de eerste helft van 2018 getroffen door mazelen. ‘Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dringt daarom aan op maatregelen’, meldt het AD op 20 augustus.

In 2017 werd er al een record gevestigd: in twaalf maanden tijd werden er 23.927 mazelenpatiënten geconstateerd. Nu gaat de teller in een half jaar tijd al richting het dubbele. De Wereldgezondheidsorganisatie slaat daarom alarm. Zeker 37 mensen zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte.

Frankrijk, Georgië, Griekenland, Italië, Rusland, Servië en Oekraïne zijn de zeven landen die onder de Europese tak van de WHO vallen, en in het bijzonder zijn getroffen. Allemaal zagen ze minimaal duidend infecties onder kinderen en volwassen. Georgië telde maar liefst 23.000 zieken van wie er veertien zijn overleden. De laatste mazelenuitbraak in Nederland dateert van 2013, toen er 180 patiënten in het ziekenhuis werden opgenomen.

Lage vaccinatiegraad

Het WHO maakt zich vooral zorgen om de lage vaccinatiegraad in Europa. Met 95 procent dekking kan mazelen zo goed als uitgegroeid worden, maar dat percentage wordt in Europa niet gehaald. Tegenwoordig is gemiddeld 90 procent gevaccineerd. Sommige gemeenschappen halen de 95 procent, maar andere blijven juist onder de 70 procent steken.

Mazelen is een van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes. In ernstige gevallen kan het virus longontsteking, stuipen of hersenontsteking veroorzaken. De kans om te overlijden is in Nederland kleiner dan 1 op de 100.

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad
  • RIVM