Grote verschillen in antibioticagebruik in Europa

Getty Images

UTRECHT - De kans dat patiënten voor acute hoest antibiotica voorgeschreven krijgen verschilt enorm per Europees land. Dat blijkt uit internationaal onderzoek.

Tussen Europese landen verschilt het voorschrijfgedrag van huisartsen bij acute hoest enorm. Vooral in Zuid- en Oost-Europese landen geven artsen vaker antibiotica. België heeft met 26 procent het laagste percentage.

Patiënten in Slowakije krijgen het vaakst antibiotica voorgeschreven. Hier krijgt 88 procent van de mensen die met acute hoest naar de dokter gaat antibiotica.

Middenmoot
Nederland zit met 42 procent in de middenmoot. Ondanks de verschillen zijn de patiënten in alle landen medisch gezien even goed af. Het gebruik van antibiotica verlaagt de ziektelast nauwelijks.

"Nederland doet het goed, maar is zeker niet het beste jongetje van de klas", zegt prof. dr. Verheij van het UMC Utrecht. Hij coördineerde het Nederlandse deel van het onderzoek.

"Het gebruik van antibiotica bij lagere luchtweginfecties is medisch gezien vaak onnodig en werkt resistentie in de hand. De enorme verschillen in voorschrijfgedrag tussen landen hebben dus geen medische reden. Het zou een goede zaak zijn om het beleid in Europa gelijk te trekken."

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht