Gezonde leefstijl moeilijk haalbaar

Getty Images

DEN HAAG - Eén op de twee Nederlanders beweegt onvoldoende, één op de tien is te dik, één op de tien drinkt te veel alcohol en ruim één op de vier Nederlanders rookt.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederlanders boeken de laatste jaren nauwelijks winst bij het streven naar een gezondere leefstijl. Zo is er in 2009 geen verbetering in het aantal mensen dat voldoende beweegt.

In 2009 lag het percentage Nederlanders van 12 jaar of ouder dat voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen op 56 procent, evenveel als in 2007 en in 2008. De stagnatie is in alle leeftijdsgroepen zichtbaar, zowel bij mannen als bij vrouwen.

De uitkomsten voor matig overgewicht bij volwassenen van 20 jaar of ouder waren in 2009 nagenoeg gelijk aan die van 2008. Vier op de tien mannen en drie op de tien vrouwen hebben matig overgewicht. Ook het aantal volwassenen met ernstig overgewicht blijft toenemen.

Een positieve ontwikkeling is dat over een wat langere periode bekeken het aantal rokers licht blijft dalen. Van alle vrouwen rookt 23 procent. Bij de mannen is dat 31 procent.

Auteur 
Bron 
  • CBS