'Ook geluk kun je ruiken'

Getty Images

Geluk zie of hoor je vaak in de vorm van een lach, maar je kunt het ook voelen. Bijvoorbeeld in de vorm van een stevige knuffel. Nieuw onderzoek laat echter zien dat je de positieve vibes van iemand ook via een minder voor de hand liggende weg kunt oppikken: door geur.

Een groep Europese onderzoekers stelt dat gevoelens van geluk mogelijk bepaalde stofjes genereren die in je zweet terecht komen. En de geur van je zweet wordt weer opgepikt door de mensen om je heen. Een experiment laat zien dat we deze geurstoffen in het zweet niet alleen inademen, maar dat we er zelf ook daadwerkelijk blijer van worden.

"Iemand die gelukkig is, kan dat dus ook met reuk uitstralen. Gelukszweet is daarmee net zoiets als een lach: het is besmettelijk, de ander gaat er vaak ook door glimlachen", aldus onderzoeker Gün Semin van onder andere de Koc Universiteit in Istanbul en de Universiteit Utrecht. Samen met collega's publiceerde hij de resultaten van dit onderzoek in Psychological Science.

Onderzoek

Eerder onderzoek liet al zien dat negatieve emoties, zoals angst en afgrijzen, kunnen worden gecommuniceerd via geur in zweet. Om te bepalen of hetzelfde gold voor blije gevoelens verzamelde het onderzoeksteam van Semin zweetmonsters van 9 jongemannen na het bekijken van filmpjes die verschillende emoties te weeg brachten waaronder geluk en angst.

Vervolgens roken 35 jonge vrouwen aan de monsters. De onderzoekers bestudeerden hun reacties. Vrouwen die 'blij' zweet roken vertoonden spieractiviteit in het gezicht dat overeenkomt met geluk: er verscheen een glimlach op hun gezicht. Het zweet leidde echter niet bij alle emoties tot een besmettelijke reactie.

Verschil

Andere onderzoekers die niet betrokken waren bij deze studie zijn niet per se heel verrast over de resultaten. Hoewel evolutie-technisch gezien het overbrengen van negatieve emoties als angst en boosheid wel meer voor de hand ligt, dan positieve emoties. Vervolgonderzoek zou moeten uitwijzen waarin de geur van blijzweet zich onderscheidt van angstzweet.

Bron 
  • Universiteit Utrecht
  • WebMD