5 vragen over kaaskiezen

Gele kiezen met verzwakt glazuur

Getty Images

Kaaskiezen, ook wel kaasmolaren of molar incisor hypomineralisation (MIH) genoemd, komen steeds vaker voor. Ze worden kaaskiezen genoemd, omdat ze de kleur hebben van kaas. Meestal treden ze op bij de eerste grote kiezen. Wat zijn kaaskiezen? Wat is de oorzaak? En wat kun je er tegen doen?

Wat zijn kaaskiezen?

Kaaskiezen zijn kiezen met plekken waarvan het glazuur minder hard is. Deze plekken zijn te herkennen aan geelbruine verkleuringen. Meestal treden ze op bij de eerste grote kiezen. Vaak zijn het enkele plekjes, maar ook een heel vlak kan worden aangetast. Kaaskiezen zijn gevoeliger voor gaatjes. Ook kunnen ze afbrokkelen door slijtage. Vaak zijn deze kiezen gevoeliger voor koud en warm en ook zoetigheid doet vaak zeer.

Wat is de oorzaak van kaaskiezen?

De oorzaak van kaaskiezen is tot nu toe onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat omgevingsinvloeden in de eerste drie jaar van een kind kaaskiezen kunnen veroorzaken. Mogelijke oorzaken die vaak worden genoemd zijn ziekten (vooral ademhalingsproblemen, astma, (midden-)oorontsteking, ontstoken keelamandelen, waterpokken, mazelen en rode hond). Ook vroeggeboorte zou een oorzaak kunnen zijn. Het gebruik van antibiotica wordt ook vaak genoemd, maar het is onduidelijk of de antibiotica zelf of de ziekte waarvoor de antibiotica werd voorgeschreven de kaaskiezen zou veroorzaken.

Hoe kan de diagnose worden gesteld?

Als de kiezen doorkomen, zijn de geelbruine verkleuringen duidelijk waar te nemen. Voor een goede behandeling is het van belang zo vroeg mogelijk een diagnose te stellen. Vermoed je dat je kind kaaskiezen heeft of een verhoogde kans daarop? Ga dan direct naar een tandarts. Al voordat de kiezen doorkomen, kan er een röntgenfoto worden gemaakt. Aan de hand daarvan kan een inschatting gemaakt worden welke dikte het glazuur van de tanden heeft. Alleen als bij meerdere kiezen slecht glazuur wordt geconstateerd is er sprake van kaaskiezen.

Welke behandeling is nodig?

De behandeling hangt af van hoe slecht het glazuur is van de kaaskiezen. De tandarts zal beoordelen welke behandeling hij nodig acht. Zorg in ieder geval voor een goede mondhygiëne (poetsen, poetsen, poetsen). Kiezen met een zwak glazuur zullen behandeld worden met een soort kunstglazuur dat voorkomt dat zuren zich in kunnen vreten. Kiezen met diepe groeven krijgen een seallaagje (een laagje kunsthars) dat het kauwvlak glad maakt waardoor het makkelijker schoon te houden is. Kiezen die al verder aangetast zijn, zullen hersteld moet worden met een vulling. Op latere leeftijd is het waarschijnlijk nodig om een kroon te laten plaatsen.

Heeft je kind kaaskiezen, maar is het bang voor de tandarts?

Wanneer je kind kaaskiezen heeft, zal het regelmatig een bezoek moeten brengen aan de tandarts. Voor controle, maar ook voor onderhoud en reiniging. Als je kind door de vele behandelingen angstig is geworden, zou je kunnen overwegen om naar een speciale kindertandarts te gaan.

Auteur 
Bron 
  • Tandarts.nl
  • dentalinfo.nl
  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde