Mondverzorging bij piercings

Voorkom infecties

Getty Images

Voordat je een piercing in je mond laat zetten, kun je je beter goed voorbereiden. Met de juiste verzorging en goede voorzorgsmaatregels kun je een hoop problemen voorkomen.

Voor het plaatsen van een piercing kun je het beste naar een professionele studio gaan. Het aanbrengen van een tongpiercing is een relatief eenvoudige ingreep. Het gebeurt dan ook zonder verdoving.

Herstelperiode

Het eerste staafje dat je tong in gaat, is extra lang en dient om de zwelling op te vangen. Na een herstelperiode van vier tot zes weken wordt de definitieve, kleinere staaf ingebracht.

Als je ziektes hebt, zoals hepatitis, diabetes, hemofilie (bloedstollingziekte) of andere bloedafwijkingen, dan moet je dat vooraf melden. Dit om ernstige complicaties te voorkomen. In een afgeschermde ruimte wordt in alle rust de piercing gezet. Dit gebeurt onder zo steriel mogelijke omstandigheden.

Tongpiercing

Degene die de piercing zet, zal de plaats van de piercing zorgvuldig uitzoeken. Als de piercing te ver naar achteren wordt gezet, veroorzaakt deze problemen met je tongriem. Te ver naar voren plaatsen verhoogt de kans om op de piercing te bijten. Ook de speekselkliertjes kunnen worden gestimuleerd of juist verstopt raken.

Je tong is een goed doorbloede spier, die vanuit de keel de mond in komt. Je kunt de vertakkingen van je slagader goed zien als je de tong omhoog krult. Je beweegt je tong met acht verschillende spieren. Door deze spieren kan de tong dik, dun, lang of kort worden gemaakt.

Op het oppervlak en aan de randen van de tong zitten papillen, waarmee je verschillende smaken kunt proeven. Als je slikt, drukt de tong het voedsel tegen het verhemelte naar achteren. Ook helpt je tong bij het schoonhouden van tanden en kiezen.

Chirurgisch staal

Een piercingsieraad is gemaakt van chirurgisch staal, een materiaal dat je lichaam niet kent. De eerste nacht na plaatsing krijg je dan ook een dikke tong. Je tong kan wel twee keer zo dik worden als normaal.

Het sieraad is zo groot dat dit geen problemen geeft. Eten is in het begin even moeilijk, maar ijsklontjes verlichten het gevoelige gebied. De eerste tijd moet je je mond spoelen met een desinfecterend spoelmiddel, zoals verdunde bocasan of listerine.

Lippiercing

Behalve een tongpiercing kun je ook een lip- of wangpiercing laten zetten. De techniek van het zetten is vergelijkbaar met die van de tongpiercing. Degene die de piercing plaatst, moet goed op de plaats van je tandvlees letten.


Het metaal van een verkeerd geplaatste lip- of wangpiercing kan het tandvlees irriteren, waardoor dat zich terugtrekt. Ringetjes in de lip of wang leiden vaker tot problemen dan een tongpiercing. Dit komt doordat je eerder geneigd bent de piercing aan te raken. In combinatie met bacteriën aan de handen kan dat leiden tot infecties.

Nazorg

Goede nazorg is belangrijk: roken, stress en slaaptekort vertragen het helingsproces. Bloedverdunnende middelen, zoals alcohol en aspirine, kunnen voor nabloedingen of een grotere zwelling zorgen. Ook heet voedsel als thee, koffie en soep kun je de eerste dagen beter mijden.

Bij verkeerd gebruik van een piercing kunnen er, op lange termijn, verschillende complicaties optreden. Beschadiging van het gebit is de belangrijkste. Door op het sieraad te kauwen of er mee te spelen, kan er glazuur van je tanden afbreken. Glazuur is de natuurlijke beschermlaag van je tanden en helpt gaatjes voorkomen. Voorzichtigheid is dus geboden.

Probleemloze piercing

Het slagen van een piercing staat of valt met de verzorging ervan. Informeer daarom goed hoe je de piercing het beste kan verzorgen. Deze informatie kun je krijgen bij de piercingstudio en bij je huisarts. Hier noemen we alvast een aantal belangrijke zaken.

  • Informeer goed naar de voor- en nadelen van een piercing bij je huisarts of een piercingstudio.
  • Ga naar een professionele en schone piercingstudio. Er zijn nog geen keurmerken voor piercingstudio's.
  • Bedenk goed dat je handen een bron van bacteriën zijn, dus raak je piercing zo min mogelijk aan.
  • Ga bij ontstekingen niet alleen naar de huisarts, maar ook naar de piercingstudio. Vaak hebben ze daar meer ervaring met die specifieke ontsteking.
  • Er zijn ook plastic sieraden verkrijgbaar. Deze beschadigen het gebit minder.
  • Draai de bolletjes van je piercing regelmatig vast. Als ze losraken, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Was wel eerst je handen!
  • Zorg dat je, vooral bij een tongpiercing, een goed passend staafje krijgt. Een te lang staafje kan het gebit beschadigen bij het kauwen, een te kort staafje kan de tong beknellen.
  • Maak je piercing regelmatig schoon. Op een tongpiercing kan zich tandplak en zelfs tandsteen vormen. Uitwendige piercings kun je het beste met een desinfecterend middel reinigen.
  • Vraag de piercingstudio om meer informatie. Vaak hebben ze een brochure over nazorg. Probeer je aan de daarin genoemde regels te houden.
Auteur