Tand eruit? Wat je wel en niet moet doen

Zet een melktand nooit terug

Getty Images

Een tand verloren? Het kan je zomaar gebeuren bij het stoeien, sporten of wanneer je ongelukkig valt. Als je je tand nog hebt kunnen vinden, zijn er een aantal dingen die je absoluut wel én niet moet doen.

Melktand? Niet terugplaatsen

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de soort tand. Is het een melktandje? Plaats deze dan niet terug. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de onderliggende tand die nog door moet komen. Spoel het melktandje af, bewaar deze eventueel in een mooi tandendoosje en ga voor de zekerheid langs de tandarts.

Geen melktand? Wél terugplaatsen

Als de verloren tand geen melktand meer is, kun je de tand het beste wel terugzetten. Let daarbij op dat je de tand niet bij de wortel pakt, maar aan de bovenkant. Spoel de tand vervolgens met wortel en al minstens tien seconden af onder koud, stromend water, zodat de tand niet uitdroogt. Dep de tand dan ook niet droog, maar plaats hem onmiddellijk en nog vochtig terug.

Als terugplaatsen niet lukt

Krijg je de tand er niet zelf in? Bewaar deze dan in een glaasje melk of in je mond. Je kunt hem dan onder je tong of tussen de kiezen en je wang bewaren.

Even langs de tandarts

Neem altijd contact op met je tandarts, ook als je de tand er zelf weer in hebt gekregen. Gebeurt het in het weekend of ’s avonds, dan kun je terecht bij een spoedgevallendienst. Hoe eerder de tand teruggeplaatst kan worden, hoe groter de kans is dat je geen blijvende schade oploopt. Als de tandarts de tand binnen drie uur na het ongeval terug kan zetten, is de overlevingskans van je tand bijna 100 procent. De tandarts zal proberen de tand op zijn plaats te houden door deze met spalkdraad en composiet vast te maken aan de tanden ernaast. Na vier tot zes weken kan de spalk door de tandarts worden verwijderd.

Een gebroken tand

Ook bij een gebroken tand geldt dat je deze het beste schoon kunt spoelen en in de mond of in melk moet bewaren. De tandarts kan je vervolgens verder helpen.

Poster om te onthouden

Het KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde) ontwierp een poster met de belangrijkste stappen die je moet volgen bij het kwijtraken van een tand, zodat je het nog makkelijker kunt onthouden.

Getty Images
Auteur 
Bron 
  • KNMT
  • NVVE