Witte tanden door bleken

Alles voor een stralende lach

Getty Images

Een stralende witte lach is iets waar veel mensen van dromen. Met bleken lijkt het een fluitje van een cent. Maar klopt dat wel? En hoe gezond is het eigenlijk?

Met een bleekmiddel op basis van waterstofperoxide, dezelfde stof als waarmee de kapper haren blondeert, de tanden witter maken: dat kan in een zogeheten bleekwinkel of een tandartspraktijk. Thuis bleken kan ook, maar dan ’t liefst onder supervisie van de tandarts.

Eigen houtje

Hoogleraar esthetische tandheelkunde Joost Roeters van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam waarschuwt mensen niet op eigen houtje met een doe-het-zelfkit te gaan bleken. "Niet iedere verkleuring is te bleken en soms kunnen er door bleken andere problemen ontstaan. Je moet eerst kijken hoe het komt dat de tanden zijn verkleurd. Als een tand dood is of verkleurd door medicijngebruik, is bleken meestal geen langdurige oplossing. Bovendien bleken kronen en vullingen niet mee en ziet iedereen plotseling dat je die hebt." Ook voor rokers en mensen die veel koffie, thee of rode wijn drinken, is bleken minder geschikt, tenzij ze daarmee ophouden.

De bleekmethoden van tandartsen en bleekwinkels zijn allebei veilig, zegt Roeters. Zij gebruiken bleekmiddel met een hogere concentratie waterstofperoxide dan de bleekgel die thuisblekers wordt voorgeschreven.

In een kliniek of bleekwinkel bent u daardoor veel sneller, meestal binnen een uur, klaar. Tijdens het bleken wordt het tandglazuur iets ruwer en poreuzer, maar dat herstelt weer binnen enkele weken. Het is belangrijk dat het tandvlees goed wordt beschermd, omdat door de hogere concentratie waterstofperoxide brandwonden op het tandvlees kunnen ontstaan.

Supervisie

Uit onderzoek blijkt dat thuis bleken onder supervisie van de tandarts het meest effectief is, ook op langere termijn. In een op maat gemaakt bitje wordt bleekgel gespoten. Dat bitje moet een paar weken ’s nachts of overdag in. De concentratie waterstofperoxide is zo laag dat het geen kwaad kan als u per ongeluk wat druppels bleekgel doorslikt. Tandartsen schrijven voor dat je het maximaal twee à drie weken mag doen. Maar uit onderzoek blijkt niet dat het schadelijk is voor de conditie van de tanden als je het langer doet.

Omdat bleekwinkels vaak ook een laser of een andere lamp gebruiken om het bleekproces te versnellen, lijkt het alsof de tanden witter worden dan bij thuis bleken. Roeters: "Dat komt doordat de tanden door de warmte uitdrogen. Na een paar weken hebben ze weer vocht opgenomen en zijn ze een stuk minder wit." Na twee tot vier jaar hebben de tanden een opfrisbeurt nodig.

Wat kost het?

Een behandeling in een bleekwinkel kost een paar honderd euro. Bij de tandarts ligt het tarief voor het maken van een bitje rond de €150. Je moet dan nog wel bleekgel kopen. Sommige aanvullende tandartsverzekeringen vergoeden een deel van de kosten.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine