Tips tegen koude voeten

Bewegen, wollen sokken of een voetmassage

Getty Images

Eenderde van de vrouwen heeft regelmatig last van koude voeten. Maar hoe komt het dat de één zelfs in de winter nog op blote voeten kan lopen, terwijl de ander in de zomer wollen sokken draagt? En wat kun je tegen koude voeten doen?

Koude voeten worden vooral veroorzaakt door een verslechterde bloedsomloop. Wanneer de omgevingstemperatuur daalt en daarbij ook de lichaamstemperatuur, trekken de bloedvaten in de huid samen. Hiermee wordt het warmteverlies beperkt. Deze samentrekking is bij sommige mensen sterker, waardoor de bloedtoevoer in de voeten afneemt en ze koud worden.

Levensstijl en ziekten

Ook je levensstijl kan invloed hebben op de temperatuur van je voeten. Zo werken knellende schoenen niet echt bevorderlijk en kun je door te lang in dezelfde houding te zitten of staan koude voeten krijgen. Verder hebben rokers vaker koude voeten dan niet-rokers, omdat roken de bloedcirculatie verstoort.

Ziekten kunnen ook een oorzaak zijn van koude voeten. Denk hierbij aan diabetes, reuma en de ziekte van Raynaud. Ook mensen met een verminderde hartfunctie door bijvoorbeeld een beroerte of mensen met een slechte conditie van de bloedvaten klagen vaker over koude voeten. Maar hormonen kunnen tevens een rol spelen; daarom hebben vrouwen vaker last van koude voeten dan mannen.

Oplossingen voor koude voeten

Gelukkig zijn koude voeten niet gevaarlijk, maar alleen lastig. Er zijn genoeg tips en trucs om warmere voeten te krijgen:

Meer bewegen helpt de bloedcirculatie op gang en vergroot de kans op warme voeten.

  • Voor wie niet wil of kan bewegen, helpt het om je lichaam beter te isoleren en warmte vast te houden. Dikke wollen sokken zijn hier een goed voorbeeld van, maar ook goede schoenen voorkomen dat je koude voeten krijgt. Loszittende kleding in meerdere lagen isoleert beter dan één enkel dik kledingsstuk.
  • Heb je al koude voeten en wil je er zo snel mogelijk vanaf, dan helpt een voetmassage.
  • Ook wisselbaden (van koud naar warm en andersom) stimuleren de bloedsomloop.
Auteur