Een teenorthese

Een scheve teen recht krijgen

Getty Images

Niet iedereen heeft perfect gevormde voeten met mooie rechte tenen.  Scheve tenen, hamertenen, klauwtenen, bunions (knobbels of zwellingen) en likdoorns komen vaak voor. Met een teenstukje van kunststof, een orthese, kan de podotherapeut heel wat problemen verhelpen of verlichten.

Afwijkingen zoals hamertenen zijn meestal erfelijk, maar verkeerde schoenen kunnen ook leiden tot vergroeiingen en afwijkingen. En met het tellen van de jaren kunnen soms problemen ontstaan door (soms onopgemerkte) slijtage van de voet, die op den duur kan leiden tot bijvoorbeeld een scheefgroeiende teen.

Als je je bij klachten wendt tot de podotherapeut, dan zal deze eerst de achterliggende oorzaak van de aandoening willen weten. De pijn- en drukplekken op je voet worden onderzocht, evenals de beweeglijkheid van voet en tenen. En de therapeut zal het een en ander willen weten van de schoenen waar je op loopt en welke sporten je beoefent. Voetballers en turners bijvoorbeeld hebben sneller last van stijve teengewrichten, door een combinatie van schoen en voetbewegingen.

Verwijzing nodig?

Voor de podotherapeut heb je tegenwoordig geen verwijzing van de huisarts meer nodig. De podotherapeut is een onder de Wet BIG beschermde titel. In deze wetgeving staat vastgelegd welke zorgverleners welke zorg mogen verlenen. Op die manier bewaakt de overheid de kwaliteit van de zorg.

Met een orthese is het meestal mogelijk een verkeerde stand van een teen te corrigeren of anders verdere scheefgroei tegen te gaan. Een orthese wordt op maat gemaakt van siliconen in huidskleur, of van een hardere kunststof als dat nodig is. Ortheses kunnen een scheefgroeiende teen of een hamerteen ‘strekken’ of in andere zin corrigeren, mits de gewrichtjes in de teen naar het oordeel van de podotherapeut nog een beetje soepel zijn.

In sommige gevallen is een combinatie met andere hulpmiddelen nodig, bijvoorbeeld een zooltje om de voorvoet te ondersteunen. Een orthese draag je alleen met de schoenen aan, zodat hij goed blijft zitten. Vooral een corrigerende orthese geeft in het begin een wat onprettig gevoel, de gewenning kan wel twee weken duren.

Likdoorns

Ortheses kunnen ook een beschermende functie hebben, voor bijvoorbeeld ontstekingen, pijnlijke knobbels of likdoorns. Een likdoorn of eksteroog ontstaat meestal op huidplekjes die onder druk staan of tegen elkaar aan schuren. Tussen tenen die tegen elkaar schuren of over elkaar heen liggen (ruitertenen) kunnen zich zachte likdoorns vormen.

Vaak zijn verkeerde schoenen, een afwijkende voetstand of een hamerteen de oorzaak. Goed passende, ruime schoenen kunnen al veel verlichting bieden. Bij ernstige of hardnekkige likdoorns kan een zachte orthese de eeltplek bescherming bieden.

Goede schoen

Veel problemen aan voeten en tenen kunnen voorkomen worden door goede schoenen te kopen. Maar wat is een goede schoen? Tenen moeten in schoenen vrij kunnen bewegen, ook in de hoogte. Smalle, krappe schoenen kunnen het gewricht van de grote teen zodanig beknellen dat er op den duur een pijnlijke ontsteking en zwelling ontstaat, met soms een kromgroeiende teen als gevolg. Schoenen met hoge hakken belasten de tenen en de voorvoet in hoge mate, loop er daarom nooit te lang mee. Podotherapeuten vinden dat hakken niet hoger zouden moeten zijn dan drie centimeter.