Nierstichting subsidieert onderzoek cystenieren

Getty Images

LEIDEN - De Nierstichting geeft een subsidie van 1,5 miljoen euro aan onderzoek naar een behandeling van erfelijke cystenieren. Dit onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Cystenieren zijn een belangrijke oorzaak van nierfalen bij volwassenen. De erfelijke vorm komt voor bij een op de duizend mensen. Hierbij vormen zich met vocht gevulde blazen (cysten) in de nieren die de nierfunctie doen afnemen. Cystenieren worden veelal ontdekt bij dertigers, wanneer zij rond de 55 jaar zijn is meestal dialyse nodig.

Veelbelovende resultaten
Er is nog geen gerichte behandeling om cystevorming te remmen en nierschade te voorkomen. Onlangs zijn wel veelbelovende resultaten gepubliceerd met het medicijn lanreotide. "In ons consortium gaan we deze nieuwe behandeling grondig onder de loep nemen", vertelt projectleider dr. Dorien Peters, moleculair geneticus in het LUMC.

"We doen dat onder andere door het effect van dit medicijn te vergelijken met een placebo bij ongeveer driehonderd patiënten." Bovendien worden beproefde modelsystemen ingezet om beter zicht te krijgen op de (biochemische) routes die de ziekte veroorzaken en mogelijk nieuwe aangrijpingspunten voor behandeling te vinden.

Dit is een van de twee subsidies die de Nierstichting dit jaar heeft toegekend aan universitaire onderzoeksconsortia.

Auteur 
Bron 
  • LUMC