Ambachtelijk brood vaak veel te zout

Getty Images

'Ambachtelijke' broden van bakkerijketens zijn vaak veel zouter dan wettelijk is toegestaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumentenbond onderzocht broden van tien ketens en ontdekte dat de meeste broden een te hoog zoutgehalte hebben. Vlaamsch Broodhuys en vanmenno spannen de kroon: alle onderzochte broden van deze ketens zijn te zout.

De Consumentenbond testte van iedere keten drie broodsoorten die onder de 'ambachtelijke' broden vallen; broden als desem en spelt.

Boven de zoutnorm

Van de dertig onderzochte broden zitten er dertien boven de zoutnorm en vijf op de norm. De zoutste broden uit de test zijn afkomstig van het Vlaamsch Broodhuys en Meesterbakker Roodenrijs. In die broden zat 0,8 gram zout per snee. Bakkerij Bart is de enige keten waarvan alle drie de onderzochte broden binnen de wettelijke norm blijven.

Een heel brood mag wettelijk voor 1,8 procent uit zout bestaan: hoeveel gram dat is ligt aan het gewicht van het brood.

Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond hebben de meeste ketens toegezegd te gaan kijken naar de receptuur en die aan te passen.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • Consumentenbond