Rijst, ongezond voor jonge kinderen?

Arsenicum in rijstmelk, rijstepap en rijstwafels

Getty Images

Rijst bevat kleine hoeveelheden van het giftige metaal arsenicum. Voor jonge kinderen die veel rijst(producten) eten, kan dat misschien te veel worden.

Uit rapportages van de EFSA, de Europese organisatie die de kwaliteit van voedsel bewaakt, blijkt dat we vooral via granen en rijstproducten arsenicum binnenkrijgen. Volgens sommige voedingswetenschappers, waaronder Martijn Katan, betekent dit dat je op moet passen met het geven van rijstproducten aan kinderen.

Arsenicum

Arsenicum is een metaal dat van nature voorkomt in gesteente, de bodem en grondwater. Voor de mens is het een potentieel giftige stof, waar je niet te veel van moet binnen krijgen. Een langdurig hoge inname kan de kans op huidaandoeningen, hartziekten en bepaalde vormen van kanker verhogen.

In onze voeding komt het van nature in heel kleine hoeveelheden voor, het meest in granen, rijst, zuivelproducten en drinkwater. Rijst is het product dat van nature de hoogste hoeveelheid arsenicum bevat (maar dan nog gaat het om kleine hoeveelheden) In zilvervliesrijst komt meer arsenicum voor dan in witte rijst. Volgens de EFSA kan het goed wassen van rijst al wat van het arsenicum wegspoelen.

Rijstwafels en meer

De EFSA geeft geen speciale adviezen om rijst te beperken, maar toch vindt onder andere hoogleraar Voedingsleer Martijn Katan dat je op moet passen wanneer kinderen echte rijstliefhebbers zijn. Jonge kinderen krijgen door hun lage lichaamsgewicht al snel te veel binnen. Het gaat om kinderen die niet alleen vaak rijst bij de warme maaltijd eten, maar ook rijstwafels als tussendoortje eten en die rijstepap of rijstemelk gebruiken. Katan baseert dit advies op de cijfers in het rapport, maar de EFSA zelf geeft dit advies niet. Ook het Voedingscentrum ondersteunt het advies niet.

Het zal ook waarschijnlijk zo’n vaart niet lopen. Maar het is sowieso een goed idee – voor iedereen – om gevarieerd te eten. Als je kind echt veel rijst(producten) binnenkrijgt, kun je gaan afwisselen met andere producten. Er zijn ook wafels die gemaakt zijn van maïs, gerst of spelt bijvoorbeeld. Rijst bij de maaltijd kun je ook afwisselen met aardappelen, pasta, couscous, gierst of quinoa. En ook voor rijstemelk zijn varianten, zoals amandelmelk en sojamelk.    

Bron 
  • EFSA