Dip door een lage bloedsuikerspiegel?

Getty Images

Ik heb last van hypoglykemie; mijn bloedsuikerspiegel is vaak te laag. Nu vraag ik me af hoe het kan dat je je daar ook heel naar bij gaat voelen? Het is toch een lichamelijke afwijking en geen psychische?

Mevr. C.

Chantal van der Leest, psycholoog:

De reden dat je gemoed zo sterk reageert op een te lage bloedsuikerspiegel is omdat de hersenen bijna alleen maar glucose (bloedsuiker) als brandstof gebruiken. Het is dus de belangrijkste energiebron voor je brein. Andere delen in je lichaam kunnen ook andere brandstoffen gebruiken, maar in je hersenen komt vooral glucose voor.

Je hersencellen kunnen geen voorraad aanleggen, dus ze zijn afhankelijk van de stroom die ze aangeleverd krijgen vanuit het lichaam. Vandaar dat je ook zo sterk zal reageren op wisselingen, het ene moment hebben de hersenen genoeg energie om optimaal te functioneren, het andere moment staat alles op een laag pitje.

Glucose zorgt in je hersenen ook dat de neurotransmitter acetylcholine aangemaakt wordt. Dit stofje zorgt er mede voor dat er herinneringen op worden geslagen met behulp van de amygdala, een kern in je brein die vooral zorgt dat herinneringen een emotionele kleuring krijgen. Je kunt je dus voorstellen dat je met te weinig glucose moeilijker kunt onthouden en dat die herinneringen ook minder kleurrijk worden.

Mensen met een depressie hebben meestal ook een lage bloedsuikerspiegel. Mensen met een bipolaire stoornis (voorheen heette dit manisch-depressief) hebben in hun manische periodes juist een hele hoge bloedsuikerspiegel. Het is dus niet verwonderlijk dat je je met een hypo je nogal down kan voelen. Maar het is natuurlijk lastig om te bepalen of je down bent, doordat je bloedsuiker verstoord is. Of dat je bloedsuiker verstoord is en je hierdoor een depressie ontwikkelt.

Ergens je aandacht op richten en concentreren kost ook een heleboel glucose in hersendelen die verantwoordelijk zijn voor leren en geheugen. Met een lage bloedsuikerspiegel wordt het dus een stuk lastiger om moeilijke taken uit te voeren, omdat die hersendelen gewoon niet genoeg energie krijgen. Je kunt je dus wel voorstellen dat het om die reden erg belangrijk is om je bloedsuiker op peil te houden.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.