Nieuwe inzichten insulineproductie

Getty Images

BAARN - Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt hoe een hormoon een serie van moleculaire schakelaars in de alvleesklier aanzet, waardoor de productie van insuline toeneemt. De ontdekking kan interessant zijn voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn voor diabetes.

Het onderzoeksteam van het Salk Institue ontdekte dat de moleculaire schakelaars betacellen in de eilandjes van Langerhans sturen. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor insulineproductie. Het beïnvloeden van deze cellen kan een oplossing bieden voor diabetes type 1 (vernietigen van insulineproducerende cellen) en diabetes type 2 (insulineresistentie).

Met het ouder worden, werken de betacellen in de eilandjes van Langerhans ook minder effectief. Vandaar dat leeftijd ook een risicofactor is voor diabetes type 2, evenals overgewicht. Het lichaam is minder goed in staat om met behulp van insuline de glucose (suiker) uit het eten op te slaan in het lichaam. 

Effectief
"Door te begrijpen hoe de cellen in de alvleesklier aangemoedigd kunnen worden tot het produceren van insuline op de meest effectieve manier, kunnen we deze cellen ook manipuleren.", legt hoofdonderzoeker Marc Montminy uit. "Op die manier kunnen we diabetes behandelen of zelfs voorkomen."

Estafette
Volgens Montminy kan de serie moleculaire schakelaars vergeleken worden met een estafetteloop. Het is echter mogelijk om de verschillende schakelaars los van elkaar te beïnvloeden. Op die manier kan niet alleen de insulineproductie worden vergroot, maar kan ook de groei van nieuwe betacellen worden gestimuleerd. "Een geneesmiddel kan direct aangrijpen op de schakelaar die problemen levert.", aldus Montminy.

Bron 
  • Medical News Today