Elektronische neus ruikt longkanker

Getty Images

Met behulp van een elektronische neus kan mogelijk op een goedkope niet-invasieve manier de diagnose longkanker gesteld worden. Dat concluderen onderzoekers Van de Universiteit van Letland.

De wetenschappers presenteerden de resultaten van hun onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Respiratory Society (ERS) in Barcelona. De huidige testen voor longkanker bestaan uit een urine- en bloedonderzoek, gevolgd door een CT-scan en een röntgenfoto van de borst. Met deze nieuwe methode kunnen mensen met een hoog risico op longkanker hun symptomen eerst snel beoordelen.

Ruiken
Eerder onderzoek liet al zien dat dieren in staat zijn om bepaalde ziekten te ruiken met behulp van een ademtest. Onderzoekers hebben geprobeerd dit na te bootsen met een elektronische neus die reageren op verschillende profielen van vluchtige organische stoffen (VOS) in de adem. Het Letse onderzoek is de meest uitgebreide studie die de elektronische neus gebruikt bij longkanker.

De onderzoekers verzamelden ademmonsters van 252 longkankerpatiënten, 223 patiënten met een andere longziekten of gezonde vrijwilligers Ruim de helft van de onderzochte mensen rookte. Bij de niet-rokers stelde de elektronische neus bij 133 mensen de diagnose longkanker: dit was in vijf gevallen onjuist. Bij de rokers vond de neus bij 119 patiënten longkanker; ook bij vijf mensen een onterechte diagnose.

Vervolg
"We hebben laten zien dat het mogelijk is om ademtests te gebruiken om een juiste diagnose te stellen", aldus onderzoeker Maris Bukovskis. "De resultaten van de studie brengen ons weer een stapje dichterbij het begrijpen van deze belangrijke nieuw techniek."

Het grootste probleem van de elektronische neus is volgens Bukovskis dat de techniek sterk individueel is. Dit maakt het lastig standaardiseren. Vervolgonderzoek moet dus uitwijzen wat de mogelijkheden zijn in de praktijk.

Bron 
  • Science Daily