Kanker-immunotherapie doorbraak van het jaar

Getty Images

Het grootste wetenschappelijke tijdschrift Science ziet kanker-immunotherapie als dé wetenschappelijke doorbraak van 2013. Volgens het blad zijn testen met de nieuwe methode hoopgevend.

Bij kanker-immunotherapie wordt niet de tumor aangepakt, maar wordt het immuunsysteem van de patiënt zodanig opgepept dat het lichaam de tumor zelf aanvalt.

Science heeft de nieuwe techniek op één gezet in zijn jaaroverzicht, omdat de techniek volgens de redactie meer is dan een mooie belofte. Er worden daadwerkelijk patiënten mee genezen, of langer mee in leven gehouden.

Het tijdschrift noemt ook de wijze waarop de doorbraak is gerealiseerd leerzaam. Lang zagen farmaceuten er niks in, maar een klein bedrijf pikte de methode van Franse immunologen op. Pas toen dat succesvol werd, kocht farmagigant Bristol-Myers Squibb het kleine bedrijfje op en volgde de klinische doorbraak.

'Leerzaam in een tijd dat men liefst meteen uit ieder biologisch inzicht een levensreddend medicijn haalt', aldus de Science-redactie.

Science waarschuwt wel dat de methode nog lang niet voor iedereen toepasbaar is. "Deze therapieën werken alleen voor sommige groepen patiënten en zijn alleen getest op een aantal soorten kanker."

In de top-10 van Science staan verder doorbraken op het gebied van zonnecellen, menselijke klonen en onderzoek naar het belang van slaap.

Auteur 
Bron 
  • NOS