Slaapduur jongeren bepaald door genen en omgeving

Getty Images

Hoe lang jongeren slapen wordt beïnvloed door zowel genen als de omgeving. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Ook blijkt dat de invloed van ouders op de slaapduur groter is bij meisjes dan bij jongens. Te weinig slapen wordt onder andere in verband gebracht met een grotere kans op overgewicht.

Genen
Uit het onderzoek, gefinancieerd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, blijkt dat verschillen in slaapduur tussen jongeren die 12 jaar oud zijn voor ongeveer 35 procent bepaald worden door genen. Dit geldt voor zowel jongens als meisjes.

Naast genen heeft ook de omgeving invloed op de slaapduur van jongeren. Bij meisjes is de invloed van de thuisomgeving, bijvoorbeeld in de vorm van vastgelegde bedtijden, sterker dan bij jongens. De slaapduur van jongens wordt sterker beïnvloed door activiteiten achter een beeldscherm zoals computeren, internetten en videospellen spelen.

Overgewicht
Inzicht in de factoren die van invloed zijn op de slaapduur van jongeren is belangrijk aangezien de slaap tijdens de kinder- en tienerjaren een belangrijke rol speelt in de groei, ontwikkeling, en de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Er zijn bovendien aanwijzingen uit wetenschappelijk onderzoek dat slaapduur een verband heeft met overgewicht.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers aan het VU Medisch Centrum, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Voor dit onderzoek hebben zij gegevens van tweelingen en hun broers en zussen tussen de 12 en 20 jaar die ingeschreven staan in het Nederlands Tweelingen Register (NTR) geraadpleegd. Hierdoor kon de invloed van zowel genen als omgevingsfactoren op de slaapduur van jongeren in kaart worden gebracht.

Dr. Saskia te Velde, onderzoeker aan het VU Medisch Centrum: "Het is zorgwekkend om te observeren dat kinderen en jongeren de laatste jaren steeds minder slapen. Pubers hebben door veranderingen tijdens de puberteit meer slaap nodig dan kinderen, maar juist deze groep slaapt minder. Tekort aan slaap kan invloed hebben op de gezondheid. Dit kan onder andere leiden tot overgewicht, een belangrijke risicofactor voor verschillende ziekten waaronder ook kanker. Uit het onderzoek blijkt dat de invloed van de thuisomgeving minder wordt bij het opgroeien, dus hoe eerder ouders hun kinderen aanleren om voldoende te slapen, hoe beter."
 
Gezonde leefstijl
Ria van de Pol, Manager Gezondheidsvoorlichting van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Het behouden van een gezond gewicht is een van de belangrijkste maatregelen die we kunnen nemen om het risico op kanker te verlagen. Het is daarom belangrijk om meer inzicht te krijgen in gedrag dat invloed kan hebben op ons lichaamsgewicht. Hoe vroeger kinderen in aanraking komen met een gezonde leefstijl, hoe beter dat is voor hun gezondheid op latere leeftijd."

Auteur 
Bron 
  • Wereld Kanker Onderzoek Fonds