Etend door de overgang

22x hulp bij klachten als opvliegers

Getty Images

Opvliegers, somberheid, irritatie… De natuur zadelt vrouwen rond de menopauze op met heel wat ongemakken, maar biedt ook perfecte kruiden en voedingsmiddelen om de klachten te lijf te gaan.

Voor, tijdens en na de menopauze kunnen allerlei klachten ontstaan, zowel lichamelijke als geestelijke. Opvliegers, nachtzweten, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en innerlijke onrust zijn misschien wel de bekendste, maar ook depressie, botontkalking, een andere vetverdeling op het lichaam, een dunnere huid, slaapproblemen en drogere slijmvliezen komen vaak voor. Het gebruik van synthetische hormonen kan de klachten tijdelijk tegengaan. Omdat hormonen in pilvorm het risico op bepaalde soorten kanker verhogen, mag je deze niet eindeloos blijven slikken. En zodra je ermee stopt, komen de klachten weer terug.

De natuur kan een prima alternatief bieden. Talloze kruiden, plantaardige stoffen en voedingsstoffen kunnen je helpen de overgang goed door te komen. Elk daarvan is uniek en heeft een eigen werking. Welk sluit het beste aan bij je klachten? Dit handige overzicht biedt inzicht en houvast.

1. Peulvruchten, soja en noten

Bevatten isoflavonen, plantaardige oestrogenen die zich in het lichaam bijna net zo gedragen als het eigen oestrogeen. Ze vangen het oestrogeentekort op en zo komt de hormoonhuishouding beter in balans, waardoor de overgangsklachten verminderen en ook een versnelde botontkalking kan worden voorkomen.

2. Vis

Vooral vette vis bevat veel omega 3 vetzuren, die goed zijn voor de botten (die zwaar onder de overgang te lijden hebben), de gewrichten, het hart en de bloedvaten. Ook het geheugen schijnt goed te reageren op omega 3.

3. Fruit en groente

Praktisch alle vruchten en groenten be-vatten een rijke variatie aan vitaminen en mineralen die de huid, de organen en de algemene weerstand verbeteren.

4. Zuivel

In de meeste zuivel zit calcium. Goed voor de botten. En omdat voor de calcium-opname vitamine D nodig is: spoel een vitamine D-supplement weg met een glaasje melk!

5. Valeriaanwortel

Valeriaan heeft een rustgevende invloed op het totale zenuwstelsel. Daardoor werkt het heerlijk ontspannend en vermindert het klachten als prikkelbaarheid en een opgejaagd gevoel. Bovendien helpt valeriaan je om makkelijker in slaap te vallen, zonder daarbij het natuurlijke slaapritme te verstoren.

6. Zilverkaars (cimicifuga)

Cimifuga is een van de krachtigste middelen tegen overgangsklachten. Deze wortel bevat bestanddelen die sterk lijken op oestrogeen, het vrouwelijk hormoon waarvan het lichaam in de overgang minder begint aan te maken.  Daarmee reguleert cimicifuga de normale activiteit van het hormoonsysteem. Bovendien stimuleert de wortel de botstofwisseling en verbetert het de stemming.

7. Salie (salvia)

Salie reguleert de interne thermostaat. Daardoor verminderen die hinderlijke opvliegers en het nare nachtelijk zweten. Veel mensen kennen dit kruid wel, want salie wordt ook vaak gebruikt om gerechten een frisse smaak te geven. Nu blijkt dus dat je je er ook lekker 'fris' mee kunt blijven voelen!

8. Maca, lepidium meyenii

Van dit knolgewas uit Peru is wetenschappelijk aangetoond dat het ‘t libido aanzienlijk kan verhogen. Ook schijn je er minder somber van te worden.

9. Fruit met vitamine C

Vitamine C kan het dunner en slapper worden van de huid vertragen. Deze vitamine is namelijk nodig bij de aanmaak van collageen, het eiwit dat veerkracht en stevigheid geeft aan het onderhuidse bindweefsel. Aardbeien, sinaasappels, kiwi's zijn mooimakers!

10. Vitamine D in vis en ei

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium en fosfor goed in de botten worden opgenomen en verkleint daarmee het risico op botontkalking. Er bestaan twee vormen: D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol). Beide zijn actief, maar vitamine D3 heeft een sterkere werking dan D2. Vitamine D wordt altijd tijdens de maaltijd genomen, omdat de werkzame stoffen wat vetten nodig hebben om opgenomen te worden in het lichaam. De beste bron van vitamine D zijn vette vissoorten, zoals haring, meerval, zalm, makreel, sardines, tonijn en paling, visolie zoals levertraan, eidooiers en sommige paddenstoelen. Of neem dagelijks een vitamine D-supplement.

11. Calcium in zuivel

Dit mineraal kan de botten versterken. Orthomoleculaire artsen (gespecialiseerd in voedingsstoffen) adviseren calcium altijd samen met vitamine D3 en vitamine K2 te slikken, omdat de calcium anders niet goed wordt verwerkt in het lichaam.

12. Wilde Yam

Deze wortel zorgt ervoor dat calorieën efficiënter worden omgezet in lichaamsenergie. Daarmee helpt wilde yam overgewicht voorkomen. Hoewel overgewicht in het algemeen niet wordt gezien als overgangsklacht, blijkt uit de praktijk dat het gewicht van vrouwen in de overgang vaak toeneemt.

13.  Duindoornolie

Duindoornolie bevat maar liefst vier verschillende omega vetzuren en helpt daarmee effectief een droge huid en droge slijmvliezen bestrijden. Verder helpt duindoorn-olie het cholesterolgehalte en de bloedvaten gezond te houden. Te koop als voedingssupplement.

14. Zoethout

Vermindert opvliegers en verbetert de hormoonbalans. Zoethout juist niet gebruiken bij hoge bloeddruk!

15. Ginseng, panax ginseng

Deze wortel zou stemmingswisse-lingen kunnen verminderen, en zowel de energie als het libido verbeteren.

16. Brandnetel

Bevordert de opname van calcium, zodat het de botopbouw ondersteunt. Brandnetelsoep is lekker en wist je dat je brandnetelblad ook gewoon door de sla kunt mengen?

17. Monnikspeper

De meeste vrouwen hebben er in de overgang meer last van: het vasthouden van vocht. Monnikspeper gaat dat tegen.

18. Hop (humulus lupulus)

Helpt je sombere gevoelens te verdrijven, te ontspannen en beter te slapen. Hop wordt gebruikt bij het brouwen van bier. Maar je weet: vrouwen maximaal een glas bier per dag.

19. Teunisbloemolie

Verbetert de hormoonbalans, en gaat een opgeblazen gevoel, vochtophoping en somberheid tegen. Teunisbloemolie bevat gammalinoleenzuur en verbetert daarmee ook de conditie van de droge huid. Je kunt de olie makkelijk mengen met olijfolie en dit gebruiken in een dressing voor de salade.

20. Maretak, ofwel mistletoe

Beetje onevenwichtig? Maretak zou de emotionele stabiliteit vergroten. Te gebruiken als thee om weer in balans te komen.

21. Borage-olie

Gaat prikkelbaarheid tegen en kan ook de slijmvliezen (ogen, mond, vagina) in een betere conditie brengen.

22. Sint janskruid

Van dit kruid is wetenschappelijk aangetoond dat het net zo goed helpt tegen een depressie als een antidepressivum. Het moet wel in overleg met een arts of apotheker gebruikt worden, omdat het in combinatie met bepaalde medicijnen ongewenste bijverschijnselen kan geven of de werking van de reguliere medicijnen kan verminderen.

Anti-opvlieger tips

Opvliegers worden gestimuleerd door adrenaline. Daarom geeft stress tijdens de overgang extra klachten. Lichaamsbeweging helpt tegen stress en helpt dus ook overgangsklachten verminderen. Bewegen stimuleert bovendien de botopbouw en is goed voor hart en bloedvaten. Adem diep in als je een opvlieger voelt opkomen. Daarbij worden de longen helemaal gevuld met lucht (de buik zet ook uit). Adem dan heel langzaam uit. De opvlieger zal nu minder heftig zijn. Doe je dit regelmatig dan vermindert ook het aantal opvliegers.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine