Overleef de overgang zonder extra kilo's

Geen gewichtstoename in de menopauze

Getty Images

Wanneer je in de overgang raakt, lijkt het wel of het vet anders over je lichaam verdeeld wordt. En het lijkt ook wel of je er meer van hebt dan vroeger. Hoe overleef je de overgang zonder gewichtstoename?

De overgang – en alle veranderingen die ze veroorzaakt – hoeft geen synoniem te zijn van nieuwe rondingen, beaamt een bekend gynaecoloog: "Ik heb zelf meegewerkt aan een groots opgezette Europese enquête rond de evolutie van het gewicht van vrouwen. Die kwam tot de conclusie dat de gewichtstoename geleidelijk en regelmatig gebeurt tussen het 18e en het 58e levensjaar."

In al die jaren komt er bij de helft van de vrouwen gemiddeld 10 kilogram bij. Maar dat blijft een gemiddelde. De andere 50 procent slaagt er zelfs in, het gewicht dat ze had toen ze 20 was, op enkele kilootjes na te behouden.

Geruststellend nieuws, want je bent dus niet gedoemd om door de menopauze 10 kilo aan te komen. Toch liggen er wel die 2 tot 4 extra kilootjes op de loer. Met de jaren heeft je interne verwarmingsketel namelijk alsmaar minder energie nodig om te draaien. Je verbruikt dus minder calorieën. Een tiener jaagt er elke dag probleemloos 3000 tot 4000 kcal door, een jongvolwassene heeft aan 2000 kcal voldoende en wie de 60 voorbij is, komt ruimschoots toe met 1200 tot 1400 kcal.

We verbranden minder calorieën

"Eerlijk gezegd weten we niet echt waarom het basale metabolisme minder goed gaat renderen", erkent de gynaecoloog. "Wellicht heeft het te maken met de spiermassa die vanaf het 20e of 25e levensjaar onophoudelijk afneemt. Want zelfs in rust verbruiken spieren calorieën om zichzelf in stand te houden. Hoe kleiner de spiermassa, hoe lager het calorieverbruik."

Hormoontherapie maakt niet dikker

Een andere vraag die veel vrouwen zich stellen: word je nu wel of niet dikker door hermoontherapie. "Een hormonale behandeling veroorzaakt geen gewichtstoename, op voorwaarde dat de dosis oestrogenen niet te laag is maar ook niet te hoog. Volgens een aantal studies zou hormonale substitutietherapie zelfs buikvet voorkomen."

Oestrogenen

Aan oestrogenen danken vrouwen hun typische rondingen ter hoogte van dijen en billen: de oestrogenen werken in op enzymen die de aanmaak van vet op die plaatsen stimuleren. Tegelijk blokkeren ze andere enzymen die gespecialiseerd zijn in de aanmaak van vet ter hoogte van de buik en het bovenlichaam. Wanneer de oestrogenen zeldzaam worden of volledig verdwijnen, keert de situatie om: de enzymen die het vet op billen en dijen aanmaken, gaan in rust en de enzymen die buikvet produceren, worden actiever.

Silhouetverandering

Vandaar dat het vrouwelijke silhouet verandert: billen en dijen worden slanker, maar je krijgt een buikje. Tenzij je dus hormoontherapie volgt, want dan ben je minder gevoelig voor die verschuiving van rondingen. Dat is een goede zaak want buikvet kan aanleiding geven tot cardiovasculaire risico’s. Je kunt het dus missen als kiespijn.

Maar wat als je geen hormoontherapie volgt? Zorg in ieder geval dat je minder gaat eten; 1200 tot 1400 kcal per dag is echt voldoende als je boven de zestig bent. Ga daarnaast de strijd met het buikvet aan door het doen van oefeningen. Blijven bewegen is ontzettend belangrijk.

Bron 
  • Plus Magazine