Alcohol maakt gevoeliger voor etensgeuren

Getty Images

Voor het diner een aperitiefje nemen, zorgt ervoor dat je daarna meer eet. De hersenen lijken dankzij alcohol meer interesse te hebben in voedselgeuren, zo blijkt uit een klein onderzoek van de Indiana University School of Medicine.

Robert Considine en zijn collega’s lieten op twee verschillende dagen 35 gezonde vrouwen naar het laboratorium komen. Op de ene dag kregen ze alcohol toegediend, op de andere een zoutoplossing.

Vervolgens maakten ze fMRI-scans van de hersenen van de proefpersonen terwijl deze voedsel en andere geuren roken. Na dit onderzoek kregen de vrijwilligers een lunch aangeboden.

Meer interesse in eten

De onderzoekers ontdekten dat de vrouwen na toediening van alcohol minder hersenactiviteit vertoonden als reactie op geuren die niets met eten te maken hadden. Hun hypothalamus leek meer geïnteresseerd in etensluchtjes. De hypothalamus, een onderdeel van de hersenen, produceert hormonen die verschillende lichaamsfuncties aansturen, waaronder honger.

Tweederde van de proefpersonen at bovendien meer bij de lunch als ze alcohol binnen hadden gekregen. Aan de andere kant at een derde ook meer van de lunch na het krijgen van de zoutoplossing.

“De grap is dat elk restaurant weet dat je meer eet nadat je eerst een drankje hebt gekregen”, zegt Considine. “Alcohol lijkt ervoor te zorgen dat de hypothalamus meer aandacht heeft voor eten”.

Aperitiefeffect

Het effect van alcohol is dus klein en niet universeel, maar geeft misschien wel een verklaring voor het zogenaamde ‘aperitiefeffect’: het verschijnsel dat sommige mensen trek krijgen van drank.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Obesity.
 

Bron 
  • Medical Xpress