Bij kleine eter eet je zelf ook minder

Getty Images

Hoeveel je tafelgenoot eet, kan een grote invloed hebben op hoeveel je zelf consumeert. Dit psychologische effect zorgt ervoor dat mensen minder eten als hun gezelschap uit een kleine eter bestaat. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of New South Wales.

Lenny Vartanian en zijn collega’s analyseerden de resultaten van 38 eerdere studies naar dit fenomeen. Het effect werd in diverse situaties geobserveerd: met gezonde en ongezonde snacks, tijdens maaltijden, bij proefpersonen die eerst een dag niet mochten eten en bij kinderen. Dit effect trad steeds weer op, ongeacht het gewicht van de proefpersonen en zelfs als de tafelgenoot niet zichtbaar was, maar proefpersonen alleen een lijstje kregen met wat de ander gegeten had.

Sociale factoren invloedrijk

“Het onderzoek toont aan dat sociale factoren grote invloed hebben op consumptie. Als het gezelschap heel weinig eet, onderdrukken mensen hun voedsellinname en eten ze minder dan ze normaal zouden doen als ze alleen zijn. Als het sociale model veel eet, voelen proefpersonen zich vrij om hun gewone hoeveelheid te eten of zelfs nog meer als ze dat willen”, zegt Vartanian.

“In sociale situaties is het soms niet duidelijk wat een passende hoeveelheid is. Interne signalen, zoals trek of je verzadigd voelen, kunnen ook onbetrouwbaar zijn. In zulke gevallen kunnen mensen naar het voorbeeld van andere kijken om te beslissen hoeveel ze zouden moeten eten”.

Aangeleerd gedrag

Bij vrouwen is het effect sterker dan bij mannen. Mogelijk omdat vrouwen zich meer zorgen maken over hoe er tegen hen aangekeken wordt als ze aan het eten zijn. Of omdat mannelijke proefpersonen, vaak studenten, nu eenmaal enthousiaster zijn over gratis eten. Ook bij oudere kinderen is het effect sterker aanwezig dan bij jonge kinderen, wat suggereert dat het aangeleerd gedrag is.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Social Influence.

Bron 
  • Medical Xpress