De diëtest: Ketokuur ★★★★☆

Goede uitleg, heerlijke recepten, maar let op

ketokuur
Illustratie Sandra Liesker

Er worden heel veel boeken over gezonde voeding en leefstijl uitgegeven. Diëtist Mary Stottelaar leest én beoordeelt ze voor Gezondheidsnet in deze rubriek, de Diëtest. Deze keer: Ketokuur van Pascale Naessens.

Voor wie is dit boek bedoeld?

Iedereen die wil kennismaken met een zeer streng koolhydraatbeperkt dieet krijgt in dit boek uitleg, recepten en een 14-daags menu om direct meer aan de slag te gaan.

Eerste indruk

Ketokuur is vooral een kookboek. Het staat vol lekkere koolhydraatarme recepten voor twee personen. De prachtige fotografie nodigt uit om er meteen mee aan de slag te gaan met bijvoorbeeld de omelet met zalm, de miniquiches met een hambodem of de spaghetti van spitskool met olijven. Voorafgaand aan de recepten staat een uitgebreide uitleg over het ketogeen dieet. Let op: dit dieet is geen sinecure. Het ketodieet is een dieet met extreem weinig koolhydraten. Naessens, die normaal altijd een lichtere koolhydraatbeperking in haar recepten aanhangt, geeft uitleg over het ketogene dieet. Waarom je het zou kunnen volgen en hoe je het moet toepassen? In het boek staat ook een hoofdstuk geschreven door prof. Hanno Pijl, diabetoloog en een groot voorstander van gezonde leefstijl en gezonder eten om diabetes type 2 om te keren of de gevolgen te verminderen. Naessens heeft ook samenwerking gezocht met dr. William Cortvriendt die een koolhydraatarme manier van eten aanbeveelt om gezond oud te worden. In zijn nieuwste boek 'kankervrij' promoot Cortvriendt het ook om in te zetten als onderdeel van de behandeling bij kanker. Daarover schrijft hij ook een hoofdstuk in dit boek.

Wat weten we van de auteur?

Pascale Naessens is onder andere consulent gezonde leefstijl en kookboekenschrijver. Ze is de best verkopende auteur van kookboeken in België en zeker in België ondertussen het boegbeeld geworden van de pure en gezonde koolhydraatbeperkte voeding.

Wat is er nieuw aan dit dieetboek?

De duidelijke uitleg van het ketogeen dieet en het prachtig vormgegeven kookboek.

Even doorlezen

Het doel van dit boek is volgens Naessens goed leren begrijpen wat een ketogeen dieet is zodat je zelf kunt uitmaken of dit dieet wel of niet bij je past. Ketogeen eten is de meest strikte vorm van koolhydraatarm oftewel lowcarb eten. Zo’n dieet bevat circa 30 gram koolhydraten per dag. Dat is heel weinig als je bedenkt dat een normale voeding al snel 200 gram koolhydraten bevat. Iemand die veel suikerrijke producten gebruikt komt wel op 300 gram koolhydraten per dag. Naessens legt helder uit wat ketogeen eten betekent, waar je op moet letten. Bij dit dieet moet je beslist rekenen met koolhydraten. Naessens vermeldt eerlijk dat er nog geen echte langetermijnstudies zijn over het dieet. Ze heeft het ook over de nadelen, zoals dat je je er zeker in het begin heel beroerd door kunt voelen en dat het dieet ook veel controverse uitlokt. Professor Hanno Pijl en dr William Cortvriendt vertellen in het boek welke positieve aspecten zij zien bij een ketogeen dieet in de behandeling van respectievelijk diabetes type 2 en kanker.

Wat kun je ermee in de praktijk?

Als je de menu’s gaat volgen, stap je over op een ketogeen dieet. Dat vergt flink wat aanpassing van je eetpatroon. Het ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit noten en zaden, groenten, eieren, vlees en/of vis. De lunch bestaat vooral uit groenten gecombineerd met iets van vlees, vis of ei, net zoals het diner. Fruit komt in de voeding bijna niet voor. Je eet verder geen brood, pasta, rijst of aardappelen en al helemaal geen suiker. Maar je maakt wel lekkere recepten zoals spinaziepannenkoekjes, bloemkoolstamp en ‘pasta’ van spitskool of aubergine.

Wat vindt de diëtist van het dieet - helpt dit echt?

De uitleg van Naessens over het ketogeen dieet is heel duidelijk, en eerlijk. Alhoewel Naessens geen diëtist is en dus in Nederland geen mensen met diabetes of kanker zou mogen begeleiden in hun dieet, heeft ze zich goed in het onderwerp ketogeen eten verdiept. Ze heeft een duidelijke vertaalslag gemaakt naar de praktijk. De lekkere recepten nodigen uit om er ook werkelijk mee aan de slag te gaan. Een ketogeen dieet is een streng en een lastig te volgen dieet. Wil je het goed doen, dan moet echt extreem weinig koolhydraten gebruiken om in ketose te komen. Je lichaam gaat dan ketonen aanmaken en dat stimuleert de vetverbranding. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Een worteltje of 1 appel kan je ketose al in de war sturen. Ik vind dat zo’n dieet het best (tijdelijk) gedaan kan worden, maar wel onder begeleiding van een diëtist. Zeker als je het inzet om diabetes type 2 om te keren of het bloedglucose beter te reguleren. Want dan moet ook – in samenspraak met de (huis)arts- de medicatie aangepast worden. Er zijn ook echt aanwijzingen dat met het (tijdelijk) volgen van een ketogeen dieet mensen met diabetes type 2 goede resultaten boeken. Of het dieet ook geschikt is bij mensen die kanker hebben, zoals Naessens via Cortvriendt schrijft? Ik zou daar heel voorzichtig mee zijn. Veel onderzoek bij mensen is er nog niet naar gedaan. Bovendien is bij kanker het misschien nog wel belangrijker dan anders om in een goede voedingstoestand te blijven, dus een voeding te gebruiken die alle voedingsstoffen voldoende bevat. Bij het op eigen houtje volgen van een ketogeen dieet kan dat snel misgaan en val je misschien ongewild teveel af. In de wetenschap komen wel meer en meer aanwijzingen naar voren dat een ketogeen dieet een rol zou kunnen spelen in het terugdringen van tumoren. Maar het laatste woord is hier nog lang niet over gezegd. Heb je kanker en wil je dit gaan proberen, overleg hier dan zeker over met je oncoloog en diëtist. De recepten uit het boek zijn in elk geval een mooie verzameling van zeer koolhydraatarme recepten die ook goed gebruikt kunnen worden in een minder steng koolhydraatbeperkt dieet. Wat ik ook jammer vind, is dat er groot op de cover staat: een nieuw leven in 14 dagen. Een periode van 14 dagen is misschien wel lang genoeg om rigoureus wat kilo’s kwijt te raken met dit dieet maar niet om je eetgewoonten blijvend te veranderen. Dus dat nieuw leven in 14 dagen is echt teveel beloofd. Om je eetgewoonten blijvend te veranderen moet je maanden uittrekken. En maandenlang ketogeen eten, dat is ook weer niet aan te raden, zoals Naessens zelf ook zegt in het boek.

Oordeel: ★★★★☆

Pluspunten

  • Duidelijke uitleg
  • Veel en lekkere koolhydraatarme recepten
  • 14 daags menu om te volgen

Minpunten

  • Dit dieet inzetten als behandeling bij kanker is omstreden
  • Bij diabetes type 2 niet op eigen houtje starten
  • Leefstijl verander je niet in 14 dagen
Auteur