Diëten maakt dik. Dus kan ik beter niet afvallen?

Getty Images

Als je op dieet gaat, moet je minder eten. En dat moet je volhouden, anders kom je weer aan en vaak nog meer dan je bent kwijtgeraakt. Dus als je eenmaal begint met afvallen, is het einde zoek en moet je steeds minder eten. Wanneer past je stofwisseling zich aan?

R.P. Vonk

Willemijn Wissekerke, voedingsdeskundige:    

Een te streng dieet, een zogenaamd crashdieet, kan ervoor zorgen dat je lichaam in een spaarstand gaat werken. Dit houdt in dat je stofwisseling, ook wel je metabolisme, langzamer gaat werken.

Dit doet je lichaam omdat het dan een reservevoorraad heeft, waarmee het je lichaam kan onderhouden. Eet je een keer iets meer dan je lichaam gewend is, dan wordt dit vrijwel volledig opgeslagen als vet, je lichaam dekt zichzelf in voor een nieuwe periode van een tekort aan voedsel.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je dieet minimaal 1200 kcal per dag bevat (voor een vrouw, voor mannen is het minimaal 1500 kcal per dag). Daarnaast is het raadzaam om een dieet te kiezen wat past bij jouw voorkeuren en gewoontes; een dieet met eiwitshakes is leuk en je valt er goed mee af, maar dat is geen normaal eetpatroon.

Je moet je bij een dieet eigenlijk altijd afvragen: kan ik dit de rest van mijn leven volhouden? Is het antwoord nee, dan is het geen goed dieet. Daarom is een goed dieet eigenlijk geen dieet, maar een normaal eetpatroon met een energiebeperking en voldoende beweging.

Je hebt gelijk dat je lichaam went aan het aantal calorieën dat je binnenkrijgt met je dieet. Om te voorkomen dat je daarna weer aankomt, moet je dit heel langzaam weer gaan opbouwen. Je begint bijvoorbeeld met een extra boterham en als je merkt dat dit geen effect meer heeft op je gewicht, kun je nog een boterham toevoegen of iets meer gaan eten bij de warme maaltijd. Net zolang tot je op een normale dagelijkse inname zit (ongeveer 2000 kcal voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen).

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!