Hoe voorkom je dat je kind te dik wordt?

11 tips om overgewicht bij je kind te voorkomen

Getty Images

Maar liefst één op de acht kinderen heeft overgewicht. Dat komt grotendeels door onze maatschappij. Maar hoe voorkom je dat jouw kind te zwaar wordt? Elf tips, van baby tot puber.

1. Geef je kind de borst

Borstvoeding helpt een kind beschermen tegen overgewicht, dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Dat komt omdat de aanmaak van moedermelk precies is afgestemd op de behoefte van het kind en je dus niet snel te veel geeft. Je kind de borst geven is altijd een goed begin, maar dus ook als je wilt voorkomen dat het te dik wordt.

2. Start tijdig met de eerste hapjes

Vanaf 4 maanden kun je starten met de eerste oefenhapjes. Vroeg beginnen heeft als voordeel dat je kind gemakkelijker went aan nieuwe smaken, zeker die van groenten en fruit. Daardoor wordt de kans kleiner dat het tijdens de peuterfase en verder geen weerstand heeft tegen groenten en fruit.

3. Vertrouw op (de eetlust van) je kind

Zo na de eerste verjaardag begint de peuterpuberteit en ontdekt je kind dat het ook eten kan weigeren. En dat je door eten te weigeren ineens heel veel aandacht krijgt van je ouders. Voor je kind een leerproces, voor jou als ouder is het zaak om niet wanhopig te worden als je kind niet meer wil eten aan tafel. Maak je niet al te veel zorgen: een kind zal zich echt niet uithongeren. Ook daalt het razende groeitempo van het eerste levensjaar en heeft je kind gewoon wat minder nodig. Zorg dat de maaltijden gezellig en rustig verlopen en haal het bordje van je kind weg als het niet meer wil eten. Maar…

4. Geef niet te veel tussendoortjes

Kleine kinderen hebben kleine maagjes en van een beker melk zitten ze gewoon al vol. Als je dat vlak voor de warme maaltijd geeft, is de kans groot dat de eetlust is bedorven. Hou het bij fruit tussendoor, en zorg dat je kind echt trek heeft als het aan tafel gaat. Fruitsapjes, pyjamapapjes, tussendoorkoeken en drinkyoghurt heeft een kind echt niet nodig.

5. Water is de beste dorstlesser

Maak er meteen vanaf het begin een gewoonte van om je kind geen zoete drankjes te laten drinken. Geen limonade, diksap, vruchtensap, drinkyoghurt…. Alleen water en natuurlijk ook (opvolg)melk. Is dat zielig? Helemaal niet. Kan water ook mee naar school? Ja, natuurlijk.

6. Bewegen is heel normaal

Fietsen of lopen naar school, lopend boodschappen doen, voetballen, naar de speeltuin of zwemles: laat bewegen vanaf het allereerste levensjaar van je kind de normaalste zaak van de wereld zijn. Meerijden in de bakfiets of op de achterbank van de auto is een beperking voor je kind. Net als teveel beeldschermen, hoe verleidelijk dat ook is.

7. Ga eens praten op school

Kinderen op de basisschool krijgen vaak ongezonde tienuurtjes mee. Ook hebben ze maar kort de tijd om te lunchen en ze eten meestal in een druk en rumoerig overblijflokaal. Is er wat te regelen op school als het gaat om gezonde tienuurtjes, bijvoorbeeld een watercooler en schoolfruit? Kunnen de tijden wat worden aangepast en is er misschien zelfs een (warme) schoollunch te regelen? Niet geschoten is altijd mis!

8. Stop wat kleur in de trommeltjes

Zolang er nog geen schoollunches zijn, zoals in Frankrijk of Japan, is het aan jou de taak om wat kleur in de trommeltjes te stoppen. Groenten en fruit is altijd een goed idee, al zijn het maar een paar snoeptomaatjes of een mandarijntje. Probeer zoet beleg en zoete drankjes te voorkomen, of alleen bij uitzondering mee te geven.

9. Maak snoepregels

Ja hoor, dit is echt ouderwets. Maar waarom zou je niet snoepregels opstellen voor je kinderen? Een snoepje als ze uit school komen, en in het weekend een keer chips, taart, pannenkoeken of chocolade. Je kunt ook een stap verder gaan en je kind (proberen) zonder snoep en suiker op te voeden. Maar het is aan de andere kant ook best goed als een kind leert om te gaan met de verleidingen die er altijd zullen zijn.

10. Haal voor pubers veel eten in huis

Pubers groeien hard en ze hebben altijd honger. Ze zijn in de fase dat ze álles eten wat je ze voorschotelt. Maak daar onbeschaamd gebruik van. Kook gezond en in grote hoeveelheden, serveer overal salades en extra brood bij (met olijfolie). Zorg dat er altijd brood, ham, kaas en eieren in huis zijn voor tosti’s en gebakken eieren. Maak fruitsalades en smoothies.

11. Wees solidair

Ja, we weten het, dit waren 10 behoorlijk duidelijke en stellige regels. We weten ook dat dat thuis misschien nog wel lukt, maar dat het soms ontzettend moeilijk is om je kind in de buitenwereld te beschermen tegen alle verleidingen. Hoe behoed je je kind tegen genetische aanleg voor overgewicht, tegen de groepsdruk op school, tegen de verslavende werking van games, tegen reclames en kindermarketing en tegen snacks en tussendoortjes? Ondanks al je goede bedoelingen kan het dus best gebeuren dat je kind te zwaar wordt. Het kan ook zijn dat je neefje of nichtje te zwaar wordt, je buurmeisje of het beste vriendje van je kind. Wees dan solidair. Stel zo’n kind niet bloot aan extra verleidingen, ga als gezin gezonder leven, zorg voor veel beweging en vooral: wees alert op pesten. Want dat komt helaas nog steeds voor.