Hoeveel suiker zit er in alcohol?

suiker
Getty Images

Ik ben deze maand aan het experimenteren om toegevoegde suikers te bannen. Maar nu met het weekend voor de boeg, vraag ik mij af hoe het zit met bier en wijn. Sommige websites zeggen dat bier meestal oké is, andere zeggen: kies voor (droge witte wijn) en dan wel uit Italië, Australië en Spanje, want hier zouden de wetten zo zijn dat er geen suikers aan de wijn mogen worden toegevoegd. Is dat zo?

Annemette

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Goed dat je nadenkt over wat je eet. Maar je zoektocht is er een waar ik ook geen antwoord op heb. In Nederland hebben we geen officiële richtlijnen die aangeven wat te veel suiker is, of hoeveel suiker in je eetpatroon toegevoegde suiker mag zijn.

Suikers overal

Zelfs als je 100 procent gezond eet, krijg je suiker binnen en dat is helemaal niet erg. Het zit namelijk ook in fruit of melk en andere producten die bij een gezond eetpatroon passen. Je hoeft suiker niet te mijden en je lichaam maakt geen onderscheid tussen suikers die van nature aanwezig zijn en toegevoegde suikers.

Calorieën

Onderzoeken naar overgewicht vinden alleen een verband tussen calorie-inname en overgewicht en niet tussen de inname van vrije suikers en overgewicht. Wanneer de vrije suikers worden ingeruild tegen een zelfde aantal calorieën uit andere koolhydraten, leidt dit niet tot verschil in gewicht. Kom ik weer op het aloude: niet te veel, niet te vaak en variëren.

Suiker inname

Toch kun je wel iets doen om niet te veel toegevoegde suiker binnen te krijgen. Toegevoegde suikers zitten namelijk het meest in extra’s zoals frisdrank, snoep, koek, gebak, gezoete zuiveltoetjes en sauzen. Als je eet via de Schijf van Vijf krijg je automatisch minder van deze producten en dus minder toegevoegde of vrije suikers binnen.

En of het nou veel of weinig toegevoegde suiker bevat, alcohol staat ook niet in de Schijf van Vijf…

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.