Je lever reinigen: een goed idee?

Leverkuur doet meer kwaad dan goed

levercleanse-doutzen
Getty Images

Je hoort het steeds vaker: bekende Nederlanders, zoals Doutzen Kroes en Jessie Jazz Vuijk, die hun lever (laten) reinigen. Een kuur waarbij je alleen water, sap, thee en/of olijfolie drinkt. Zo zou je leverstenen kwijtraken. Maar wat is daarvan waar?

Op YouTube deelde Doutzen haar ervaringen, waarbij ze claimde dat ze leverstenen is kwijtgeraakt. En, zoals het al gauw gaat met Doutzen: veel van haar volgers dronken óók sap en olijfolie en zitten met krampen op het toilet. Niet zo slim, zeggen deskundigen.

De kuur van Doutzen

Op YouTube vertelt Doutzen precies wat ze heeft gedaan. Daarbij waarschuwt ze overigens wel dat de kuur intens is en dat je het niet zomaar thuis moet nadoen. Doutzen heeft allereerst haar huiswerk gedaan en een boek gelezen van Andreas Moritz: 'De ongelooflijke lever- en galblaaszuivering'. Deze alternatieve therapeut, die al in 2012 is overleden, schreef dit boek waarin hij beschrijft hoe je leverstenen uit kan spoelen. In totaal duurt de kuur zeven dagen. De eerste vijf dagen eet je plantaardig en drink je 1 liter appelsap per dag. Op de zesde dag neem je na het ontbijt geen eten meer. Je laat je dikke darm spoelen (een ’colon cleanse‘) bij een gespecialiseerde therapeut en om zes uur ’s avonds neem je bitterzout, een sterk laxeermiddel. Daarna drink je grapefruitsap met olijfolie en ga je naar bed. Doutzen waarschuwt er al voor: dit wordt géén rustige nacht want je darmen zullen zeker opspelen. De volgende ochtend om zes uur neem je weer bitterzout en om acht uur is het ‘partytime’ zoals Doutzen dat noemt. "De stenen komen uit je lichaam en ik was echt in shock", zegt ze op YouTube.

Zijn het echt stenen?

Op verschillende websites vind je voorbeelden van mensen die stenen in de toiletpot aantreffen, soms wel tientallen. Indrukwekkend, toch? Maar leverstenen zijn in de westerse wereld een behoorlijk zeldzaam fenomeen. Als je al stenen in de lever zou hebben, zouden ze vast zitten. De lever kan namelijk niet samentrekken, zoals bijvoorbeeld de gal wel kan. Mensen die weleens galstenen hebben gehad, weten dat het loslaten van galstenen een heel pijnlijk proces is. In geen enkel geval zal je stenen gewoon zonder een centje pijn kunnen uitpoepen, bij tientallen tegelijk. Maar wat lag er dan wél bij Doutzen in de toiletpot? Een artikel op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde geeft uitkomst. Wetenschappers hebben de ’stenen‘ van mensen na de kuur geanalyseerd. Ze blijken vooral te bestaan uit verteerde olijfolie met de groene kleurstof van gal. Ze ontstaan dus gewoon door de inwerking van gal en spijsverteringsenzymen op de olijfolie. Door het bitterzout trekt de galblaas extra hard samen en zo ontstaan de klonten. Niks geen leverstenen dus!

Je lever als detoxmachine

Het Voedingscentrum claimt dat je lever ‘de enige en beste’ detoxmachine is. En terecht, want de lever is echt een wonderbaarlijk efficiënt orgaan. Het helpt bij de spijsvertering, het kan eiwitten aanmaken, het kan afvalstoffen zoals medicijnen afbreken en verwijderen én het helpt je lichaam om alcohol af te breken. Die functie gaat dag en nacht door, zeven dagen per week. Deze kuur helpt je lever helemaal niet, want de lever kan het allemaal heel goed zelf. Sterker nog: de kuur is helemaal niet zo positief voor je lever. Want wat dacht je van die vijf liter appelsap die je tijdens de eerste vijf dagen van de kuur wegklokt? Dat levert je maar liefst 550 gram suiker, in de vorm van fructose (vruchtensuiker). En dat is nou bij uitstek een suiker die de lever kan doen vervetten.

Dag microbioom!

De kuur van Doutzen is geen lolletje. Bij de colon cleanse (die ook na de kuur nog een keer moet gebeuren) wordt er via je anus vocht in je dikke darm gepompt, zodat de darm schoonspoelt. Niet echt fijn. Ook niet voor je portemonnee overigens, want zo’n darmspoeling kost soms wel 95 euro. Tijdens de twee laatste dagen van de kuur had Doutzen last van honger, hoofdpijn en buikkrampen, slaapt ze slecht en moet ze wel tien keer naar het toilet. Maar daarna voelt ze zich "clean". Tsja, ze heeft inderdaad schattige olijfolie-propjes uitgepoept en haar dikke darm zal behoorlijk leeg zijn. Maar of dat nou zoveel voordelen heeft? Met het schoonspoelen van je darmen en het opwekken van diarree door bitterzout pleeg je ook nog eens een flinke aanslag op het microbioom in je darmen. En dat terwijl die bacteriën zo goed helpen bij je spijsvertering en je weerstand. Die spoel je gewoon weg! Natuurlijk, dat microbioom zal zich uiteindelijk wel herstellen, maar waarom zou je dat niet liever behouden?

Conclusie

Luister naar Doutzen als ze zegt: "don’t try this at home". De levercleansing is niet nodig, geeft je heel veel ongemak, is kostbaar, beschadigt je darmmicrobioom en zorgt voor een dagenlange suikerpiek. Wil je toch lief zijn voor je lever? Laat dan gewoon de alcohol staan en eet gezond.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • NTvG