Suikerverslaving bestaat niet

Getty Images

Vaak wordt beweerd dat suiker een verslavende werking zou hebben. Hierdoor zouden ook steeds meer mensen overgewicht hebben. Maar volgens onderzoeker Han de Jong van de Universiteit Utrecht bestaat een suikerverslaving niet.

Suiker eten geeft weliswaar een gevoel van beloning, maar verandert de hersenen niet blijvend. Het is ook niet verslavend op dezelfde manier als verslavende drugs dat zijn, concludeert De Jong in zijn promotieonderzoek.

Dopamine

Wel zijn er overeenkomsten tussen drugs en suiker. Eetgedrag wordt uitgelokt door signalen uit de omgeving. Zo'n signaal kan bijvoorbeeld de geur of het uiterlijk van lekker eten zijn, maar ook reclame-uitingen over voedsel. Bij die motivatie om te eten speelt de stof dopamine een belangrijke rol.

Suiker veroorzaakt een dopamineafgifte in ons brein en in dat opzicht lijkt het op verslavende drugs. Dit is de reden dat mensen suikerrijk eten zo aantrekkelijk vinden. Maar drugs kunnen na verloop van tijd het dopaminesysteem echt veranderen; ze manipuleren onze hersenen op een manier dat suiker dat niet doet.

Suiker heeft dus wel een sterk effect op de hersenen. De Jong stelt dan ook dat het belangrijk is dat we ons daarvan bewust zijn, zeker als het gaat om kwetsbare, makkelijk te beïnvloeden hersenen zoals die van kinderen. Om te stellen dat suiker écht verslavend is, gaat volgens hem echter te ver.
 

Auteur 
Bron 
  • Universiteit Utrecht