Vetbehoefte schuld van onze voorouders

Getty Images

BAARN - Wij kunnen niets doen aan onze behoefte aan vet voedsel, zo stellen Schotse wetenschappers. Zij ontdekten een schakeltje in onze hersenen dat ervoor zorgt dat Europeanen vet voedsel het allerlekkerste vinden. En dat hebben we te danken aan onze verre voorouders.

In de ijstijd hadden mensen vetrijke voeding nodig om warm te blijven. Volgens wetenschappers van de Universiteit van Aberdeen hebben we onze vetbehoefte van deze voorouders geërfd. Zij ontdekten dit nadat ze menselijk DNA vergeleken met de genetische code van vogels en muizen.

Grotere overlevingskans
De gevonden 'vetschakel' zorgt ervoor dat het galanin-gen, een gen dat bepaalt welk voedsel je lekker vindt, in meerdere of mindere mate wordt ingeschakeld. Staat deze schakelaar aan, dan heb je meer zin in vet eten. "In de ijstijd zorgde voedsel met veel caloriën voor een grotere overlevingskans. Omdat mensen met een zwakkere vetschakel de winters minder vaak overleefden is alleen het 'sterke' gen over gebleven. De negatieve effecten van dit eetpatroon op de lange termijn waren - zoals een veel te hoog BMI - veel minder belangrijk, omdat de levensverwachting tussen de 30 en 40 jaar lag", meent onderzoeker Alasdair MacKenzie.

Bij mensen uit Azië blijkt juist vaker een zwakkere schakelaar voor te komen; hetgeen betekent dat zij van nature minder vaak kiezen voor vet voedsel.

Het galanin-gen heeft niet alleen invloed op honger- en dorstgevoelens, maar ook op angst en stress.

Auteur 
Bron 
  • Daily Mail