Wat doet een diëtist?

De deskundige op gebied van voeding en gezondheid

Getty Images

Het woord ‘diëtist’ is voor heel veel mensen onlosmakelijk verbonden met ‘afvallen’. Het klopt dat een diëtist je daarbij goed kan begeleiden, maar een diëtist kan zoveel meer.

Op het gebied van voeding en gezondheid is de diëtist dé deskundige. Zo kun je een diëtist bezoeken als je diabetes hebt, of hart- en vaatziekten of overgewicht. Maar een afspraak bij de diëtist is zeker ook aan te raden als je last hebt van een voedselallergie of een prikkelbare darm, als je kauw- of slikproblemen hebt, ondervoed bent of ondergewicht hebt of als je op een gezonde manier veganistisch wilt eten. Diëtisten kunnen je ook helpen om als (top)sporter beter te presteren: veel sportploegen en olympische sporters huren een diëtist in om hun voeding te optimaliseren.

Je vindt diëtisten op verschillende werkplekken: in ziekenhuizen, in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg bijvoorbeeld. Maar er zijn ook veel diëtisten met een eigen praktijk. Wist je dat je zonder verwijzing een afspraak kunt maken met de diëtist?
Om je diëtist te mogen noemen, moet je een 4-jarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek gevolgd hebben. Veel diëtisten specialiseren zich daarna. Zo zijn er speciale sportdiëtisten, kinderdiëtisten en allergiediëtisten.

Puzzelen op het spreekuur

Als je een eerste afspraak hebt bij een diëtist, zal hij/zij eerst een goed beeld willen krijgen van jouw situatie. Waarom kom je, wat hoop je te bereiken, wat zijn je klachten, wat eet je op een dag, wat heb je zelf al geprobeerd, gebruik je medicijnen en hoeveel beweging heb je? Al deze – en nog meer - factoren neemt de diëtist mee in het advies en de behandeling. Het advies wordt precies afgestemd op jouw wensen en jouw situatie,. Als jij bijvoorbeeld vegetarisch eet, maar je hebt wel extra eiwit nodig om aan te sterken na een lange ziekte, zal een dietist je vegetarische eiwitrijke producten suggereren en lekkere recepten geven om je doel te behalen. Een diëtist kan veel bereiken voor je gezondheid. Bij sommige ziekten, zoals lactose-intolerantie en diabetes kunnen klachten totaal verdwijnen en kan de ziekte zelfs worden omgekeerd.

Extra aandacht als je in het ziekenhuis ligt

In een ziekenhuis, verzorgingshuis of andere instelling kan een diëtist je aan je bed bezoeken. Dat kan op jouw eigen initiatief, omdat je bijvoorbeeld vragen hebt over je voeding, maar ook een voedingsassistente, arts, verpleegkundige of andere medische professional kan de hulp van een diëtist voorstellen. Je kunt je vast voorstellen dat het prettig is als iemand je tips kan geven als je misselijk bent na een chemokuur. Of je adviezen kan geven om zo ‘sterk’ mogelijk een behandeling in te gaan zodat de kans op een sneller herstel wat groter is.
Soms is een gewone voeding niet voldoende en kun je wel wat extra’s in de vorm van drinkvoeding of sondevoeding gebruiken. In het ziekenhuis wordt dit voor je geregeld, maar een diëtist kan zorgen dat je thuis ook de juiste producten ontvangt.

Vergoeding

Voor een afspraak met een diëtist heb je geen verwijzing nodig van een arts.

  • Vanuit de basisverzekering heb je recht op 3 uur dieetadvisering per jaar. Houd hierbij rekening met je eigen risico.
  • Als je een aanvullende verzekering hebt, kan het zijn dat je meer uur per jaar vergoed krijgt. Dit kun je lezen in je polisvoorwaarden.
  • Als je diabetes, COPD (een longziekte) of hart- en vaatziekten hebt, kan het zijn dat de behandelkosten vergoed worden vanuit een samenwerkingsverband waarbij de diëtist is aangesloten. Er geldt dan geen eigen risico.