Boekrecensie: Slimme mensen diëten niet

Gezond gewicht verliezen begint in je hoofd

Getty Images

Wil je afvallen? Of op zijn minst op gewicht blijven en gezond leven? Ga nooit meer op dieet! Gezondheidspsycholoog Charlotte Markey toont in ‘Slimme mensen diëten niet’ aan waarom je alleen maar dikker wordt van diëten. Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten legt deze psychologe uit hoe je wél een gezond gewicht bereikt en behoudt.

Als je je weleens druk maakt over je gewicht, ben je zeker niet de enige. Charlotte Markey weet zelf maar al te goed hoe het is om te worstelen met je lichaam. Als ze puber was ze zelfs geobsedeerd door voedsel. Als student psychologie voltooide ze haar opleiding met een onderzoek naar eetpatronen. Nu geeft ze als gezondheidspsycholoog college over de psychologie van het eten.

Elk jaar wijst ze haar studenten erop dat populaire dieetmethodes meestal geen enkele wetenschappelijke onderbouwing hebben en dat er veel onzin wordt verteld over afvallen. Veel studenten bleken baat te hebben met haar methode voor, zoals Markey het noemt, gewichtsmanagement. Nu kan iedereen profiteren van Markey’s kennis en onderzoek, want ze heeft haar belangrijkste inzichten verzameld in 'Slimme mensen diëten niet'.

Duurzaam gewichtsmanagement

Hoe moet het dan wel? Markey schrijft gelukkig niet streng voor wat, wanneer en hoeveel je mag eten. Haar methode zal ook niet snel werken. Dat lijkt misschien jammer, maar uit allerlei onderzoeken blijkt dat je het beste langzaam, in kleine stapjes kunt afvallen. Dan is de kans het grootst dat je geen last krijgt van het jojo-effect, maar op gewicht blijft. Markey beschrijft welke stappen je moet zetten om op een bewezen, verstandige manier gezond en duurzaam af te vallen.

Je begint met jouw eetgewoontes in kaart brengen. Onder andere door een week in een eetdagboek op te schrijven hoe veel je beweegt, wat je allemaal eet en welke emoties je ervaart op de momenten dat je zin hebt om te eten. Zo krijg je inzicht in je eetgedrag. Ook legt ze uit hoe je erachter komt welk gewicht bij jou past en wat voor jou een realistisch doel is. 

Getty Images
Kleine aanpassingen

Vervolgens ga je meteen kleine veranderingen aanbrengen in je eetpatroon. Zo klein dat je het amper merkt. En dus niet vanaf maandag of per 1 januari. Bijvoorbeeld je vaste koekje bij de koffie vervangen door fruit. Minder frisdrank en alcohol drinken. Of gezondere ontbijtproducten kiezen. Alles wat lekker en dus vaak vet, zout of zoet en calorierijk is, mag je best blijven eten. Het gaat er vooral om dat je doorkrijgt waarom je naar snacks en zoetigheid grijpt. Je traint je brein gezondere keuzes te maken en verandert voorgoed slechte gewoontes in goede. Zo zul je heel geleidelijk gewicht verliezen en daarna niet zo maar weer aankomen.

Charlotte’s trouwste proefpersoon, haar echtgenoot, viel met haar methode maar liefst 18 kilogram af. Maar haar boek is ook interessant als je gewoon gezonder wil gaan eten, maar niet zo goed weet waar je moet beginnen. Veel van haar adviezen zijn niet nieuw, maar het is goed om de feiten weer eens onder ogen te zien. Vooral je tussendoortjes en drankjes kritisch onder de loep nemen hoeft weinig moeite te kosten, maar daarop valt veel winst te behalen.

Je krijgt heldere, toepasbare tips en kunt ondertussen ook veel interessante informatie over de psychologie achter het eten en ons zelfbeeld lezen. Verwacht geen trendy dieet waarmee je in drie weken 10 kilogram lichter bent, maar slimme aanpassingen die leiden tot duurzaam resultaat.

Charlotte N. Markey is hoogleraar psychologie aan Rutgers University. Ze doet al 15 jaar onderzoek naar eetgedrag, lijnen, lichaamsbeeld en obesitas. Elk jaar geeft ze aan honderden studenten de cursus ‘De psychologie van eten’. 'Slimme mensen diëten niet' werd in het Nederlands uitgegeven bij Lannoo en is verkrijbaar bij onder andere bol.com voor € 19,99.