Na depressie vaker dementie

Getty Images

BAARN - Mensen die op middelbare leeftijd met depressies kampen, lopen op latere leeftijd een groter risico om dement te worden. Dit schrijven wetenschappers in Archives of General Psychiatry.

De onderzoekers volgden meer dan 13.000 veertigers en vijftigers tot hun tachtigste. Vergeleken met mensen die nooit depressief geweest waren, werden degenen die op middelbare leeftijd symptomen van een depressie hadden 20 procent vaker dement. Bij deelnemers die op latere leeftijd last hadden van depressies, bleek het risico op dementie nog veel groter te zijn. Zij liepen een 70 procent groter risico op het ontwikkelen van dementie, vergeleken met hun leeftijdgenoten zonder depressie.  

​Type dementie
Het moment waarop de depressie plaatsvond, bleek bovendien te voorspellen welk type dementie iemand zou ontwikkelen. Een depressie op hogere leeftijd hield verband met de ziekte van Alzheimer, terwijl een depressie op middelbare leeftijd vaker voorkwam in combinatie met vasculaire dementie.

​Verschillende processen
Hoewel Alzheimer en vasculaire dementie deels dezelfde symptomen veroorzaken, hebben ze te maken met verschillende processen in de hersenen. Bij Alzheimer wordt het geheugenverlies waarschijnlijk veroorzaakt door plaque in de hersenen. Vasculaire dementie ontstaat als de bloedtoevoer naar de hersenen onderbroken is, bijvoorbeeld tijdens een beroerte.

De deelnemers aan het onderzoek die op verschillende momenten gedurende hun leven depressies hadden, kregenn 3,5 keer zo vaak vasculaire dementie. De onderzoekers denken dan ook dat terugkerende depressies tot vasculaire veranderingen leiden, die later een depressie kunnen veroorzaken. Bij mensen die pas op latere leeftijd te maken krijgen met een depressie, kan de depressie een voorbode zijn van de ziekte van Alzheimer.

Bron 
  • CNN