Mag ik zwemmen met artrose?

Getty Images

In mijn hele lichaam heb ik artrose. Mijn nek, schouders en rechterheup zijn het ergst. Welke sport mag ik gaan beoefenen? Ik zou graag willen zwemmen, kan dit?

Lida

Mark Chen, fysiotherapeut

Artrose houdt in dat de kwantiteit (hoeveelheid) en soms kwaliteit van het kraakbeen verminderd. We noemen het ook wel 'slijtage'. Dit is een normaal fenomeen en vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Bij de meeste mensen levert dit pijnklachten op. Het kraakbeen fungeert als stootkussen. De gewrichten kunnen pijn gaan doen als er te veel drukbelasting komt voor de hoeveelheid kraakbeen.

Zwemmen is daarom vaak een voor de hand liggende keuze; in het water weeg je nog maar zo’n 20 procent van je gewicht 'op het droge'.  Het is dus een hele vriendelijke manier van bewegen voor je gewrichten. Daarnaast gebruik je ook nog eens bijna álle spieren tijdens het zwemmen. Het zorgt voor een goede doorbloeding en de duurkracht van de krachtleverende spieren verbetert ervan. Ook kan zwemmen zorgen voor een snelle verbetering van de conditie! Zwemmers behoren tot de fitste atleten in de sportwereld.

Wel zijn er een aantal kanttekeningen. Houding en techniek zijn belangrijk tijdens het zwemmen. Vooral de nek kan het nog wel eens zwaar te verduren krijgen. Neem bijvoorbeeld de schoolslag, die populair is bij veel zwemmers. Kijk eens goed en je zult veel mensen zien zwemmen met een onnatuurlijke “knik” in de nek. Bijna alsof het hoofd geforceerd boven water gehouden moet worden. Als er slijtage zit bij de wervels waarbij deze “knik” bestaat, zou dat wel eens voor meer klachten kunnen zorgen in plaats van minder.

Hetzelfde geldt voor de schouder. Er is een behoorlijke bewegingsvrijheid nodig om een mooie slag te kunnen maken en soms gaat artrose gepaard met duidelijke beperkingen in beweeglijkheid.

Zwemmen is dus een mooie en vriendelijke sport voor het lichaam, maar ik raad aan om naar bovenstaande factoren te laten kijken. De eventuele fysieke beperkingen kunnen bekeken en eventueel behandeld worden door een fysiotherapeut. Het technische aspect zal vast en zeker in het zwembad bekeken kunnen worden. Veel succes!  

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer bij OCA in Alphen aan den Rijn. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.