Slaapapneu vergroot kans op reumatische artritis

Getty Images

BAARN - Snurkende mensen met slaapapneu hebben een twee keer zo grote kans op reumatische artritis en andere gewrichtsaandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek van de Taipei Medical University.

De ontdekking is opvallend omdat tot voor kort altijd werd aangenomen dat reumatische artritis wordt veroorzaakt door een fout in het immuunsysteem. Slaapapneu lijkt ook de kans op andere auto-immuunziekten te vergroten. De onderzoekers denken dat de slaapaandoening leidt tot ontstekingen in de bloedvaten. Die ontstekingen werken als katalysator voor artritis. Eerdere onderzoeken lieten al zien dat slaapapneu de kans op een hartaanval vergroot.

StudieDe onderzoekers uit Taiwan vergeleken 1.411 patiënten met slaapapneu met 7.000 gezonde volwassenen. Gedurende vijf jaar werden de deelnemers gevolgd. Hierbij keken de onderzoekers vooral naar het ontstaan van reumatische artritis, de ziekte van Bechterew en Systemische lupus erythematodes.  Dit zijn alle drie aandoeningen waarbij het immuunsysteem van streek raakt met gezwollen, pijnlijke gewrichten en griepachtige symptomen als resultaat.

Mensen die snurken als gevolg van slaapapneu ontwikkelde 91 procent vaker een van de drie aandoeningen. Toch blijft de kans op de aandoeningen klein. Slechts 2,91 procent van de snurkende mensen kreeg te maken met klachten. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Sleep Medicine.

Bron 
  • Daily Mail