Wat is reuma?

Aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen

Getty Images

Reuma is een veelvoorkomende ziekte. Wist je dat in Nederland bijna twee miljoen mensen een reumatische aandoening hebben? Reuma is niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen.

Mensen met een vorm van reuma leven dagelijks met pijn en stijfheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen zijn behandelbaar, maar niet te genezen. Vaak wordt gedacht dat alleen oude mensen reuma krijgen. Maar dat is niet zo: 60 procent van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen.

Reuma kun je onderverdelen in drie categorieën:

1. Ontstekingsreuma. Hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen. Ongeveer 420.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma.
2. Artrose. Hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Ongeveer 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose in een of meerdere gewrichten.
3. Wekedelenreuma. Hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Zo'n 240.000 mensen hebben een vorm van wekedelenreuma.

De meest voorkomende vormen van reuma zijn: Artrose, fibromyalgie, jicht, reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew.

Waaraan kun je reuma herkennen?

  • Het dik en warm worden van gewrichten.
  • Langdurige pijn in spieren en/of gewrichten.
  • Pijn en stijfheid als je even heeft gezeten/gelegen en weer in beweging komt.


Heb je last van een van bovenstaande symptomen? Ga dan naar de huisarts.

Ziekteverloop

De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. Wel zijn er goede behandelingen mogelijk. De klachten kunnen dan verminderen en de aandoening kan tot rust komen. Als je reuma hebt, zullen goede en slechte periodes elkaar blijven afwisselen.

Oorzaak

Het is (nog) niet duidelijk waardoor reuma ontstaat. Waarschijnlijk spelen omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht een rol. Ook lijkt het er op dat reuma erfelijk is.

Auteur