Zweten in de sauna

Verhoog je weerstand!

Getty Images

Niets is relaxter dan een dagje naar de sauna. Je zweet stress en zorgen eruit en het is nog goed voor je weerstand ook.

Om de overtollige warmte kwijt te raken, begint je lichaam zweet te produceren. Het voordeel is dat zo niet alleen warmte, maar ook afvalstoffen worden afgevoerd. Bovendien worden diverse lichaamsfuncties gestimuleerd. In de warme saunacabine kan je lichaamstemperatuur oplopen tot wel 39 graden Celsius. Het is wel belangrijk dat je je saunaronde volgens de regels doet, dan heb je er optimaal effect van.

Saunawarmte

Je hart gaat bijvoorbeeld sneller kloppen, alsof je aan een flinke wandeling bezig bent. Dat is niet alleen goed voor de werking van je hart, maar zorgt ook voor een betere doorbloeding van je hele lichaam. Daarnaast werkt de saunawarmte ontspannend op je geest en op je spieren en gewrichten. 

Warm en koud

In de saunacabine wordt de warmte indirect via de lucht aan je lichaam doorgegeven bij een temperatuur van zo'n 70 tot 100 graden Celsius. Doordat de luchtvochtigheid zeer laag is, is die extreme warmte redelijk goed te verdragen: het zweet verdampt dan makkelijker. Door af en toe wat water op de stenen van de saunakachel te gieten, creëer je een stoomstoot die op je huid neerslaat en het zweten bevordert. Doordat je lichaam flink heet wordt, is afkoelen een essentieel onderdeel van het saunaritueel. Vanuit de warme cabine koel je af in de frisse buitenlucht en/of met een duik in koud water. De afkoeling werkt verfrissend en heeft een stimulerende werking op belangrijke organen. De afwisseling van transpiratie met afkoelen zorgt bovendien voor een grondige reiniging van de huid. Daarbij wordt tevens de celvernieuwing gestimuleerd. Een gezonde huid begint dus met een bezoekje aan de sauna. 

Een milder klimaat infraroodcabines

Naast de originele Finse sauna, vind je in veel sauna's en thermen tegenwoordig ook een infraroodcabine. Het verschil met de 'gewone' sauna is dat je lichaam direct wordt verwarmd door infraroodstralen. Er heerst een normale luchtvochtigheid en een temperatuur van 'slechts' 40 tot 60 graden Celsius. Door het mildere klimaat is het er makkelijker uit te houden dan in een Finse sauna. Bovendien raakt je lichaam de overtollige warmte gemakkelijker kwijt. Een afkoelingsfase is daardoor overbodig. De infraroodcabine is goed voor spieren en gewrichten.

Meer weerstand, minder stress

De sauna is goed voor bijna iedereen. Alleen voor baby's is het verboden terrein, want zij zijn nog niet in staat om hun eigen lichaamstemperatuur goed te regelen. Daarnaast doen zwangeren en mensen met suikerziekte of een hoge bloeddruk er goed aan zich vóór een saunabezoek te laten adviseren door hun huisarts. Verder kan ieder gezond mens genieten van de ontspannende werking van de sauna. Eén keer in de week even puffen en je verhoogt je natuurlijke weerstand aanzienlijk. Mensen die regelmatig een sauna bezoeken, hebben daardoor minder last van verkoudheden.

Frequent saunabaden is tevens aan te raden voor sporters, mensen die onder spanning staan of pijnlijke spieren en gewrichten hebben. De sauna ontspant vermoeide spieren, voert afvalstoffen af en verlicht stress en spanning. 

Wat doet de sauna met je?

  • Verhoogt de natuurlijke weerstand.
  • Verzacht en ontspant vermoeide spieren.
  • Verlicht stress en zorgt voor ontspanning.
  • Verhoogt de stofwisseling.
  • Verbetert de circulatie.
  • Ververst de vochtreserves.
  • Bevordert het herstelproces en het vrijkomen van natuurlijke pijnstillers.
Auteur