70 procent schildklierpatiënten heeft ondanks medicijngebruik klachten

Op zoek naar de optimale behandeling

Getty Images

Uit onderzoek onder ruim 1500 mensen die behandeld worden voor een traag werkende schildklier, blijkt dat zo'n 70 procent van hen ondanks geneesmiddelengebruik klachten blijft houden. Zij willen graag meer grip op hun behandeling.

Een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) geeft vervelende klachten zoals spierkrampen, reumatoïde pijnen, gewichtstoename, haaruitval en een slecht geheugen en op langere termijn hartklachten en bijvoorbeeld glaucoom. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van krijgen, maar het overkomt vrouwen vijf keer vaker. De standaard behandeling van een traag werkende schildklier is het slikken van schildklierhormoon. In Nederland zijn er ruim 400.000 mensen die een geneesmiddel slikken om hun schildklierhormoon weer op niveau te brengen.

Op zoek naar aanknopingspunten

Ruim 1500 van hen namen deel aan een onderzoek van Mijnschildklierwijzer.nl, een praktische online tool voor mensen die behandeld worden voor een traag werkende schildklier. 70 procent van de respondenten geeft aan dat hun bloedwaarden op orde zijn, ze trouw hun medicijnen gebruiken, maar zij zich toch niet goed voelen. Deze groep mensen is op zoek naar aanknopingspunten die hen kunnen helpen. Vaak is er namelijk iets aan te doen. Een kleine aanpassing in de behandeling of de tijd waarop je je medicijnen inneemt, kun je met je behandelaar bespreken.

Meer grip op je behandeling

Verpleegkundig specialist interne geneeskunde Miranda Boom uit het CWZ weet wel waarom schildklierpatiënten meer hulp zoeken: "Ieder mens is uniek. Het kan zijn dat de bloedwaarden in orde zijn, maar dat men nog klachten blijft houden. De optimale behandeling is mogelijk dan nog niet gevonden. Soms kan het gaan om een kleine verandering in de dosering, het tijdstip van medicijninname, maag-/darmproblemen of persoonlijke factoren zoals zwangerschap of de overgang. Met de vragenlijsten op mijnschildklierwijzer.nl filter je deze factoren en kun je samen met je arts op zoek gaan naar verbetering en meer grip op de behandeling."

Te weinig kennis over goed medicijngebruik

Uit het onderzoek bleek tevens dat de kennis over goed medicijngebruik voor de trage schildklier bij veel mensen nog onvoldoende aanwezig is. Zo gaf 25 procent aan koffie, soja en voedingssupplementen toch tegelijk in te nemen met het schildkliermedicijn. Voor schildkliermedicijnen geldt dat deze minimaal een half uur voor het ontbijt en niet gelijk met bijvoorbeeld koffie, soja, andere medicijnen of voedingssupplementen ingenomen moeten worden. Ook kunnen hulp- en vulstoffen in het medicijn de opname in de maag/darm verstoren. Een kwart van de mensen gaf aan overgevoelig of allergisch voor deze stoffen te zijn, 40 procent weet dit niet.

De vragenlijsten op Mijnschildklierwijzer helpen schildklierpatiënten door in kaart te brengen welke factoren hun welbevinden kunnen beïnvloeden, aangevuld met praktische informatie en tips voor een goed gesprek met de behandelaar. De uitkomst kun je downloaden en met je behandelaar bespreken. De site is ontwikkeld door specialisten op het gebied van schildklieraandoeningen, en mogelijk gemaakt door Goodlife. Met de inzichten vanuit patiënten wordt de informatie op de site geoptimaliseerd om deze beter laten aansluiten op de wensen en behoeften van haar gebruikers. Zo vind je er bijvoorbeeld 10 tips om grip te krijgen op de behandeling van een trage schildklier:

1. Laat je bloedwaarden meten. Bij afwijkende waarden kom je in aanmerking voor een behandeling met medicijnen. In de meeste gevallen helpen deze klachten te verminderen.

2. Dosering van het schildkliermedicijn is vaak even zoeken. In overleg met je behandelaar kun je na enige tijd bepalen welke medicatie en dosering het beste bij jou past.

3. Bloedwaarden goed, maar voel je je niet goed? Maak het bespreekbaar met je behandelaar. Het kan aan diverse factoren liggen waarom je je niet helemaal goed voelt. In veel gevallen is er wat aan te doen.

4. Breng je persoonlijke situatie in kaart en ga met de ingevulde vragenlijst naar de specialist om meer grip te krijgen op je behandeling.

5. Schildkliermedicijnen niet tegelijk met je ontbijt innemen. De opname van het medicijn kan daardoor worden verstoord. In de bijsluiter van je schildkliermedicijn staat dat er minimaal een half uur tussen je ontbijt en inname van het medicijn moet zitten.

6. Neem je medicijnen niet gelijk in met andere medicatie, koffie, soja of voedingsmiddelen. Ook dit kan de opname in je lichaam verstoren. Het is raadzaam hier 2 tot 4 uur tussen te laten. Raadpleeg je bijsluiter of overleg met je behandelaar.

7. Zwangerschap of overgang? Dit kan een verandering in je hormoonhuishouding teweeg brengen. Bij klachten overleg met je behandelaar of je de juiste dosering hebt voor je trage schildklier.

8. Ben je allergisch voor vul- of hulpstoffen die in medicijnen worden verwerkt, dan kan dit van invloed zijn op hoe je je voelt. In overleg met je behandelaar kun je kijken wat je eraan kunt doen.

9. Last met sporten of bewegen? De werking van de schildklier kan veranderen als je je leefstijl verandert. Overleg ook dit met je behandelaar als je merkt dat dit invloed heeft op je kwaliteit van leven.

10. Bedenk wat je persoonlijke hulpvraag is aan de behandelaar. Voordat je de afspraak hebt, ga na wat je precies zou willen weten en laat je goed informeren. Schrijf alle vragen op die je wilt stellen aan je behandelaar en neem deze mee naar het consult.

Auteur