Doorbraak: 'Hiv is te genezen'

hiv
Getty Images

Amerikaanse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om hiv in cellen van muizen te vernietigen. Volgens de onderzoekers van Temple University en het University of Nebraska Medical Center is dit 'een enorme doorbraak'.

De wetenschappers maakten voor hun onderzoek gebruik van CRISPR-technologie en de therapeutische behandeling 'Laser art'. 

'Hiv is te genezen'

Kamel Khalili, voorzitter van de afdeling neurowetenschappen van Temple University, zegt dat dit onderzoek een 'enorme doorbraak' is. "Het bewijst voor het eerst, veertig jaar na de aidsepidemie, dat hiv te genezen is."

CRISPR en Laser art

CRISPR is een methode waarmee genen bewerkt kunnen worden. Laser art is een verbeterde vorm van de therapeutische behandeling die veel patiënten met het virus nu krijgen. Door deze therapie kunnen geïnfecteerde cellen zich niet vermenigvuldigen.

Volgens onderzoeker Howard Gendelman van het Center for Neurodegenerative Diseases betekenen de goede resultaten alleen niet per se dat het ook bij mensen werkt. Hij zegt dat het aantal cellen met hiv dat vernietigd moet worden in een mensenlichaam veel hoger ligt. 

Revolutie

Beide onderzoekers zijn hoopvol over de resultaten en gaan verder met testen. Gendelman: "We staan aan de vooravond van een wetenschappelijke revolutie wat betreft onze kennis over erfelijke cellen. Dit kan de loop, kwaliteit en lengte van ons leven veranderen en verbeteren."

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Bron 
  • RTL Nieuws