Nog geen einde aan hiv in Nederland

Getty Images

De nieuwste cijfers laten zien dat er naar schatting minder mensen met hiv leven in Nederland dan eerder werd gedacht. Het aantal nieuwe hiv-diagnoses is vorig jaar verminderd en hiv-positieve mensen hebben zich sneller laten testen en laten zich eerder behandelen. Desondanks zijn er nog steeds té veel mensen die niet weten dat ze hiv hebben en daardoor te laat in de zorg komen. Dat meldt het Aids Fonds.

Volgens nieuwe, meer nauwkeurige, schattingen van de Stichting Hiv Monitoring leven er in 2014 naar schatting 22.100 mensen met hiv in Nederland. Eerdere schattingen kwamen uit op 25.000 mensen met hiv. Uit registratie over 2014 weten we dat 88 procent van hen weet dat ze hiv hebben en hiervoor ook zorg krijgen. Van degenen in de zorg is 87 procent in behandeling met de combinatietherapie tegen hiv. Van degenen die behandeld werden, is bij 92 procent sprake van een adequaat onderdrukte hiv-infectie. 

Nieuwe diagnoses

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses nam vorig jaar in Nederland geleidelijk af, maar het waren er nog steeds 1.000 per jaar. Hiv-positieve personen worden steeds vroeger gediagnosticeerd, maar 44 procent komt nog steeds te laat in zorg. Met name migranten hebben vaak dan al een vergevorderde hiv-infectie.

Snel behandelen

"Juist dit jaar heeft onderzoek aangetoond hoe belangrijk het is om een hiv-infectie vroegtijdig vast te stellen en zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen. Dit verhoogt de levensverwachting van mensen met hiv en zorgt ervoor dat ze anderen niet infecteren met het virus. Te laat in de zorg komen is niet alleen slecht voor de individuele gezondheid, maar ook voor het voorkomen van verdere transmissie van hiv", aldus Ton Coenen, directeur Aids Fonds-Soa Aids Nederland.

Bron 
  • Aids Fonds