Nog meer anticonceptie

Persona, mirena, implanon en nuvaring

Getty Images

De ontwikkelingen staan niet stil, ook niet op het gebied van anticonceptie. De voorbehoedsmiddelen persona, mirena, implanon en nuvaring zijn vooral geschikt voor vrouwen die de pil niet kunnen of willen slikken, bijvoorbeeld door onregelmatige werkuren of vergeetachtigheid.

Persona

De Persona werd enkele jaren geleden op de markt gebracht. Het is een kleine computer met urinestrips. Deze teststrips meten de hormonen in de urine. Zo krijgt de computer een beeld van de cyclus van de vrouw.

Een rood of groen lampje geeft aan of vrijen veilig kan of niet. Voordeel van dit systeem is dat u een goed inzicht krijgt in uw eigen cyclus. Dit kan later van pas komen wanneer u wél zwanger wilt worden.

Het systeem kent helaas ook enkele nadelen. De aankoop is relatief duur en bovendien worden gemiddeld 6 op de 100 vrouwen in een jaar tijd toch zwanger. Ter vergelijking: bij de pil is dat 1 op de 1000. De Consumentenbond besloot daarom om deze methode aan te duiden als 'erotisch roulette'.

Je moet elke maand minimaal acht metingen doen. De eerste maand is dat nog meer, omdat het systeem jouw cyclus nog moet leren kennen. Ook moet je de computer elke dag openen, om te kijken of er moet worden getest. Het systeem geeft dan een oranje lampje.

Mirena

De mirena is een soort spiraal in de baarmoeder. In plaats van een koperdraad, zoals bij het 'gewone' spiraal, bevat het een staafje met het hormoon levonorgestrel. Het staafje geeft dat hormoon af in een zeer lage dosis, vergelijkbaar met één anticonceptiepil per week. Hierdoor wordt het slijm van de baarmoedermond nagenoeg ontoegankelijk voor sperma.

Ook kan er geen innesteling plaatsvinden in het slijmvlies van de baarmoeder. De menstruatie wordt minder heftig en duurt minder lang. Sommige vrouwen hebben na verloop van tijd helemaal geen bloedverlies meer. De mirena kan maximaal vijf jaar in de baarmoeder blijven zitten. Het inbrengen ervan kan pijnlijk zijn, zeker als je nog geen kinderen hebt gehad.

Implanon

Implanon kwam eind 1999 op de markt. Het is een klein dun staafje ter grootte van een lucifer, gevuld met het hormoon progestageen. Het staafje wordt onderhuids ingebracht, meestal in de bovenarm. Je kunt hiervoor bij de huisarts terecht.

Het hormoon zorgt ervoor dat er geen eisprong is en het slijm in de baarmoedermond minder toegankelijk wordt. Daardoor is er ook minder of zelfs geen bloedverlies tijdens de menstruatie. Implanon werkt maximaal drie jaar. Al blijkt inmiddels dat de betrouwbaarheid in het laatste jaar minder is.

Nuvaring

In tegenstelling tot de pil die je elke dag moet innemen, breng je de nuvaring een keer per maand zelf in. De ring blijft 3 weken aaneengesloten in je vagina, waarna je de ring zelf gemakkelijk verwijdert. Dan volgt een ringvrije week waarin je ongesteld wordt. Daarna breng je een nieuwe ring in, die je opnieuw 3 weken draagt.

Vanuit de ring worden continu in een zeer lage dosering hormonen afgegeven aan de vaginawand, en worden zo opgenomen in het bloed. Vanaf daar werken de hormonen precies hetzelfde als de pil. Ze remmen de ontwikkeling van een eicel, waardoor de maandelijkse eisprong niet plaatsvindt.

Auteur