5 vragen over... de Diane-35-pil

Is de Diane-35 gevaarlijk?

Getty Images

De afgelopen tijd is de Diane-35-pil, een hormoon- en anticonceptiepil, veel in het nieuws. De pil is omstreden en in Frankrijk zelfs verboden, naar aanleiding van het overlijden van diverse gebruiksters. Ook in Nederland zijn mogelijk elf vrouwen overleden door het slikken van deze pil. In bijna alle gevallen gaat het om jonge vrouwen die overleden aan trombose of een longembolie. Ongeveer 160.000 vrouwen in Nederland slikken deze pil. Hoe gevaarlijk is deze pil? En waarom wordt de Diane-35 in Nederland niet verboden? Gezondheidsnet vraagt het Colette Rombouts, arts seksuele gezondheid.

1) Wat is de Diane-35-pil en hoe werkt hij precies?

"De Diane-35-pil is een pil die bedoeld is voor vrouwen met acne en niet als anticonceptie. In de pil zit de stof cyproteronacetaat. Deze stof vermindert de productie van talg. Omdat er in de pil ook ethinylestradiol zit, kun je deze pil ook als voorbehoedsmiddel gebruiken. Hij voorkomt namelijk een eisprong. De Diane-35 wordt tegenwoordig vooral voorgeschreven voor vrouwen die anticonceptie willen gebruiken en last hebben van acne. Deze pil is geen eerste keus als anticonceptiemiddel. Besloten is ook dat huisartsen de pil voorlopig niet meer voor mogen schrijven aan nieuwe patiënten. De risico's zijn namelijk in de eerste maanden van het gebruik het grootst."

2) Is de Diane-35-pil gevaarlijk?

"Ieder medicijn heeft zijn voor- en nadelen. Zo ook de Diane-35. De Diane-pil is in diverse onderzoeken vergeleken met andere anticonceptiepillen. Alle anticonceptiepillen geven een verhoogd risico op trombose. Bij sommige pillen, waaronder ook de Diane, is het risico echter groter dan bij andere pillen. Het risico op trombose is bij vrouwen die de pil slikken groter dan bij vrouwen die dit niet doen, maar het risico is klein. Wat belangrijk is, is dat de voordelen groter moeten zijn dan de nadelen. Zo ook bij de Diane-pil. Dat is een afweging die een patiënt samen met een arts maakt."

3) Welke vrouwen lopen een verhoogd risico op trombose bij het slikken van de Diane-35-pil?

"Niet alleen de anticonceptiepil verhoogd het risico op trombose. Er zijn andere risicofactoren die een rol spelen. Eén van de belangrijkste is roken. Daarnaast is leeftijd van belang. Hoe ouder een vrouw wordt, hoe groter het risico op trombose. Ook stollingsstoornissen, erfelijke belasting, hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, een verhoogd cholesterol, diabetes en overgewicht zijn risicofactoren. Wist je trouwens dat de kans op een trombose in de zwangerschap veel hoger is dan bij welke anticonceptiepil dan ook?"

4) Wat zijn er voor alternatieven en welke vorm van anticonceptie is wel veilig?

"Er zijn diverse alternatieven voor de Diane-35. Nederland is een echt 'pilland', veel vrouwen slikken de pil. Veel meer dan in landen om ons heen. Een alternatief is een pil waarin levonorgestrel zit. Uit onderzoek blijkt dat deze pillen het minste risico geven op trombose. Maar je kunt natuurlijk ook denken aan bijvoorbeeld een anticonceptiering, een hormoonstaafje of een hormoon- of koperspiraal. Daarbij komt dat het risico op trombose vooral aanwezig is in het eerste jaar van gebruik van een pil. Als je al jaren de Diane slikt en je bent er tevreden mee dan hoef je niet over te stappen op een ander middel. Het is belangrijk dat je samen met je arts de risico's in kaart brengt en bekijkt welk middel goed bij je past."

5) Waarom wordt de Diane-35-pil in Frankrijk verboden en in Nederland niet?

"Hoe de regelgeving in Frankrijk is weet ik niet. Maar in Nederland wordt zorgvuldig in kaart gebracht wat de risico's zijn van geneesmiddelen. Dit onderzoekt het Nederlands College ter beoordeling van Geneesmiddelen. Ook voor de Diane onderzoeken ze hoe groot het risico nu echt is. Vervolgens wordt bepaald of het van de markt gehaald wordt of niet. Het is namelijk een ingrijpende beslissing die gebaseerd moet zijn op een zorgvuldige en onafhankelijke afweging van alle feiten en wetenschappelijk bewijs."

Colette Rombouts is arts seksuele gezondheid. Ze werkt in het ASK Mildredhuis in Arnhem als arts en medisch coördinator. Ze is gespecialiseerd in de seksuele gezondheidszorg.

Auteur