Mannenpil weer stap dichterbij

Getty Images

BAARN - De anticonceptiepil voor mannen lijkt weer een stapje dichterbij. Amerikaanse onderzoekers ontdekten een nieuwe stof die bij muizen leidde tot omkeerbare onvruchtbaarheid.

Het onderzoek, uitgevoerd aan het Columbia University Medical Center, liet zien dat een lage dosis van een medicijn de spermaproductie bij muizen stopten, zonder vervelende bijwerkingen. Daarbij kwam de vruchtbaarheid weer terug na het stoppen met de behandeling: een cruciaal punt voor anticonceptie.

Vitamine A
Het medicijn bevat een lage dosis van een stofwisselingsproduct van de vitamine A uit onze voeding. Wetenschappers weten al meer dan honderd jaar dat een chronische vitamine A tekort kan leiden tot onvruchtbaarheid. De stof gaat een interactie aan met de RAR-receptoren. Deze receptoren sturen hormonen aan en zijn betrokken bij de vorming van sperma.

Onderzoek
De ontdekking van de stof was het resultaat van een onderzoek naar de behandeling van huidziekten als eczeem. In dat onderzoek veroorzaakte het ongewenste onvruchtbaarheid, maar Debra Wolgemuth en haar collega's zagen potentie in deze stof.

Ze behandelden mannelijke muizen met een lage dosis van de stof. Het effect hiervan was gelijk aan dat van een vitamine A tekort of een verminderde functie van de RAR-receptoren.

Steroïden
Het is voor het eerst dat een mogelijk 'anticonceptiepil' voor mannen geen steroïden bevat. Hiermee worden veel bijwerkingen voorkomen, zoals een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, een vergrote prostaat en een verminderd libido.

Een groot voordeel van dit ingrediënt is dat het ook oraal ingenomen kan worden. Daarbij heeft het een zeer snel effect om de productie van sperma. Het herstel van de vruchtbaarheid na behandeling is zelfs nog sneller. Wolgemuth: "Voor alsnog hebben we geen bijwerkingen gezien en de muizen blijven vrolijk door voortplanten."

Toekomst
Om de mannenpil werkelijkheid te laten worden is er nog veel onderzoek nodig. Er zal bewezen moeten worden dat de werkzame stof veilig en effectief is bij mensen, ook op de lange termijn. Hier zal zeker nog een aantal jaar over heen gaan.

Bron 
  • EurekAlert