Vaccin voor HIV bij apen ontdekt

Getty Images

BAARN - Onderzoekers werken al jaren aan een vaccin voor HIV, vooralsnog zonder resultaat. Nieuw Amerikaans onderzoek vormt wellicht een doorbraak. Een nieuw vaccin beschermt makaken namelijk tegen de apenvariant van HIV.

De onderzoekers van het Instituut voor Vaccins en Gentherapie in Oregon dienden bij 24 gezonde rhesus makaken een aangepaste vorm van het cytomegalievirus(CMV) toe. Het CMV-vaccin is ontwikkeld om antistoffen te produceren die het SIV-virus, de apenvariant van HIV, aanvallen.

CMV is een veelvoorkomend virus uit de herpesfamilie en infectie is meestal ongevaarlijk. Voor mensen bij wie het immuunsysteem niet optimaal werkt kan het wel een gevaar vormen.

Bescherming
Bij 13 van de 24 apen bood het vaccin complete bescherming tegen SIV. En een jaar later was het vaccin bij 12 makaken nog steeds actief.

Het vaccin stimuleerde de vorming van T-geheugencellen. Dit zijn witte bloedcellen die waakzaam blijven in het lichaam, ook nadat de infectie is verdwenen. Op die manier wordt een bescherming geboden voor de lange termijn.

Volgens hoofdonderzoeker Louis Picker kan je de T-geheugencellen vergelijken met soldaten: "Ze staan in de aanslag met hun fluitjes en kunnen zo hun collega's in het veld activeren wanneer nodig."

Veiligheid
Onderzoekers uit het veld verwelkomen het onderzoek van Picker en zijn collega's met enthousiasme. Er zullen echter nog heel wat stappen ondernomen moeten worden, voordat deze methode toegepast kan worden bij mensen. Het CMV-virus kan namelijke verschillende ziektes veroorzaken.

"De eerste vormen van het pokkenvaccin waren ook niet zonder gezondheidsrisico's voor mensen.", vertelt Picker. "Maar natuurlijk blijven we zoeken naar een vorm van het vaccin dat de productie van T-geheugencellen behoudt, maar geen ziekmakende werking heeft op kwetsbare mensen."

Bron 
  • BBC